Pénzcentrum

Elárasztották a fenyők az utcákat: sokan nem a kijelölt helyre viszik

2019.01.18. 08:30

A lakosok nemcsak a gyűjtőpontokra, hanem más közterületekre is kirakják a fákat, így az FKF-nek is több feladatot adnak- mondta a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. PR-szakreferense, Horváth László az InfoRádiónak. Ismertette: vízkereszt után legfeljebb hat héttel ki kellene helyezni a fákat.


A karácsonyi ünnepeket követően az FKF szervezetten szállítja el a kihelyezett fenyőfákat. A háztartásokból a becslések szerint 500-600 ezer fenő kerül ki az utcára, ennek döntő többsége január 6-át, vagyis vízkeresztet követően.

Átlagban hetente 100 ezer fenyő kerül ki akár a hulladékgyűjtők mellé, akár az említett gyűjtőpontokra. Ez rendkívül nagy mennyiség, és mivel ez a főváros 525 négyzetkilométerén megoszlik, egy időben minden fát nem tudnak elszállítani

- fogalmazott Horváth László.

https://www.penzcentrum.hu/otthon/csunya-birsagot-kockaztatnak-az-ovatlan-csaladok-januar-elejen-indul-a-begyujtes.1073545.html

A minimális céljuk az, hogy a gyűjtőhelyekről legalább hetente elvigyék a fenyőket, így fordulhat elő, hogy egy-egy helyen több napig is kint hever ugyanaz a fenyőfa.

Többször van olyan, hogy nem csak gyűjtőpontokon állnak fák, ezért az FKF nyomatékosan kéri a lakosságot, hogy vagy a gyűjtési napon, illetve előző este a kommunális tartályok mellé, vagy a 250 kommunális gyűjtőpont egyikére helyezzék ki a karácsonyra állított fákat.

Sajnálatos módon több olyan területre kerülnek karácsonyfák, amely terület üzemeltetése nem az FKF feladata. Ezekről a helyekről is elszállítjuk a karácsonyfákat, amennyiben tudunk róla - tette világossá Horváth László, hozzátéve, hogy játszóterekről, parkokból is elviszik a kidobott fákat, ha meglátják.

A fák nagy része februárig kikerül a háztartásokból, de az FKF még akkor is el fogja szállítani azokat, ha letelt a vízkereszt utáni hat hét, amikor erre koncentráltan odafigyelnek.


URL: https://www.penzcentrum.hu/otthon/elarasztottak-a-fenyok-az-utcakat-sokan-nem-a-kijelolt-helyre-viszik.1073927.html