Pénzcentrum

Kamatzúzó akciókkal indult 2019: mutatjuk a bankok első nagy dobását

2019.01.09. 16:30

Változtak a jelzáloghitelek kamatai az év elején: a vizsgált bankok nagy részénél jellemzően olcsóbban vehetünk fel kölcsönt. 2019 nagyon erős évnek ígérkezik a jelzáloghitel-piacon, további növekedésre számíthatunk. Ám mielőtt döntenénk egy hitel mellett, feltétlenül nézzünk körül a piacon.


Többnyire a referenciamutatók változtak az év elejével, ami kihatott a jelzáloghitelek kamatozására is. A Bank360 összesítette, hogyan változtak a kamatok a figyelt pénzintézeteknél az év legelején.

Január legelején több pénzintézet is frissített lakáshitel-termékein, ami jó hír a hitelfelvétel előtt állóknak. A vizsgált bankok jelentős részénél ugyanis lefelé módosultak a referenciamutatók, ami megjelenik a kamatokban is,

azaz olcsóbban vehetjük fel a kölcsönt.

Ám a döntés előtt mindenképpen érdemes összehasonlítani a bankok ajánlatait. A Pénzcentrum lakáshitel kalkulátorával a magyar bankok lakossági hiteltermékeit hasonlíthatod össze, legyen szó lakásvásárlásról, építkezésről, felújításról, vagy épp szabad felhasználású jelzáloghitelről. Találd meg Te is a számodra legjobb konstrukciót!

Az elemzés szerint egyedül a CIB Banknál emelkedtek a kamatok jelentősen. Csökkent viszont az 5 éves kamatperiódusú MFL lakáshitel kamata 5,61-ről 5,31 százalékra, illetve emelkedett a 10 éves kamatperiódusú MFL lakáshitel kamatkedvezménye magas jövedelmű ügyfelek esetén.

Az UniCredit, az MKB Bank, a Sberbank és a Sopron Bank hitelei esetében csökkent a 12 havi referenciakamat 0,49 százalékra. Az MKB-nál, az NHB-nál, a Takarék Csoportnál és a Raiffeisen Banknál a 6 hónapos referenciamutató 0,27 százalékra csökkent.

Milyen év elé nézünk?

2019 szintén nagyon erős évnek ígérkezik a jelzáloghitel-piacon, további növekedésre számíthatunk, bár lassabb mértékűre. A jelzáloghitelezést hajtja, hogy idén továbbra is élénk marad a lakáspiac, több újlakás-projektnél is megtörténik az átadás. a munkanélküliség alacsony szinten van és tart a nettó reálbérek emelkedése, miközben GDP-arányosan nézve a lakossági eladósodottság alacsony szinten van a régióhoz képest - zárja elemzését a Bank360 szakértője.


URL: https://www.penzcentrum.hu/hitel/kamatzuzo-akciokkal-indult-2019-mutatjuk-a-bankok-elso-nagy-dobasat.1073669.html