Pénzcentrum

Ezeket az autókat lopják most a legtöbbet itthon: itt a számok mögötti valóság

2019.01.08. 05:35

A Nemzetközi Autóvadász Közhasznú Egyesület (NAKE) néhány napja közzétette 2018-ra vonatkozó autólopási statisztikáit. Ebből kiderült, mely típusú szémélygépkocsit lovasították meg legtöbbször tavaly. Mi azonban most a számok alapján annak jártunk utána, mely márkájú autók tulajdonosai aggódhatnak leginkább attól, hogy egy nap meglovasítják járgányukat.


Bár az ORFK hivatalos, 2018-ra vonatkozó autólopási statisztikái még nem elérhetők, a Nemzetközi Autóvadász Közhasznú Egyesület (NAKE) közzétette a náluk rögzített autólopások számát. És bár ezek kisebbek merítést jelentenek, mint a rendőrségé, mégis évről évre meglehetősen rímelnek rá - jegyzi meg az adatokat feldolgozó vezess.hu. 

Ennek bizony lába kélt

A NAKE adatai szerint Volkswagenből loptak tavaly a legtöbbet, ebből a márkából 33 bejelentés érkezett hozzájuk. Második helyen a Fordok végeztek 27 lopásszámmal, míg a harmadik helyen holtversenyben a Skoda és a Toyota zárt 13-13 lopással.

{{EMBED:infogram_40dae823-f7ce-4f55-9057-b36c6433eb97}}

A legkevesebb bejelentett autólopást a Smart - Citroen - Mercedes tulajdonosok szenvedték el 3-3-3 darabbal. Összesen tehát a NAKE-hez 160 lopást jelentettek be 2018-ban. De mi rejtőzik ezek mögött a számok mögött, mely tulajnak van a leginkább félnivalója?

Az arányok vizén

A NAKE adatai alapján kiválasztottuk a 2018-ban 10 legtöbbet lopott autómárkákat, és megnéztük, hogy a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai alapján mennyi furikázik ezekből az utakon.

{{EMBED:infogram_3af219bb-0d62-4dcf-aaaf-542252995a54}}

A statisztikából kiviláglik, egyes helyeken meglehetős átfedés van a forgalomban lévő kocsik és a meglovasítottak száma között. A top négy forgalomban lévő autóból ugyanis kettő (Volksvagen, Ford) a leginkább lopott márka is egyben. Ezzel szemben az is jól látszik, hogy bár a BMW a lopott autók között a harmadik legtöbbet meglovasított, addig ebből a márkából az utakon meglehetősen kevés furikázik. Éppen ezért kíváncsiak lettünk arra, arányaiban melyik is a tolvajok kedvenc autója. 

{{EMBED:infogram_1c65ee97-607e-4242-9a1d-206f59d4149c}}

A számításokból jól látszik, hogyha 1 000 gépkocsira vetítjük a lopások számát, akkor messze a BMW tulajdonosok retteghetnek a legjobban, hogy meglovasítják járgányukat, őket követik a Volkswagen, illetve a Ford tulajok. Mindebből az is következik, hogy pusztán a személyautók mennyiségéből nem következik egyenesen, hogy amiből a legtöbb van, azt is lopják a legtöbbet.

Sőt, ha megnézzük, a magyar utakon messze Suzukiból, illetve Opelből fut a legtöbb, mégis a - NAKE adatatiból számolva - ezer ilyen típusú autóra jut a legkevesebb számú bejelentett lopás. Ettől függetlenül a két statisztika között átfedések is megfigyelhetők: a hazai utakon legtöbbet előforduló hardmadik és negyedik autómárkára - számításaink szerint - arányaiban a második, illetve harmadik legtöbb eltulajdonított autó jutott.

A szakértők szerint ez a kettőség azzal magyarázható, hogy az eltulajdonított autók mennyisége sokkal inkább van pariban a külföldről behozott autók mennyiségével, semmint a teljes gépjármű állomány összetételéve. És bizony 2018-ban Volkswagenből és Fordból áramlott be a legtöbb az országba. A sokszor kivénhedt, öreg autókhoz pedig a gyakori meghibásodás miatt szükség van alkatrészre. Ezt pedig a tolvajok is jól tudják.

{{EMBED:infogram_91ff84b2-304e-46e3-98f7-f01ebbb139f2}}

Nincs ellophatatlan autó

A számokat és a tendenciákat ismerve nem árt résen lenni, és az autótulajdonosoknak mindent elkövetniük azért, hogy ne essenek a tolvajok áldozatául. Ez persze nem könnyű feladat, de nem is lehetetlen.

Tapasztalataink szerint nincs ellophatatlan gépjármű, azonban a tulajdonosoknak érdemes mindent megtenni tulajdonuk védelme érdekében

- hívta fel a figyelmet az ORFK, ami több potenciális védekezési lehetőséget is megosztott a Pénzcentrummal:


URL: https://www.penzcentrum.hu/vasarlas/ezeket-az-autokat-lopjak-most-a-legtobbet-itthon-itt-a-szamok-mogotti-valosag.1073613.html