Pénzcentrum

Siess! Ennyi időd van még lakástakarékot nyitni

2018.10.15. 14:19

Megszüntetné a lakástakarékpénztárak állami támogatását az a törvényjavaslat, amelyet Bánki Erik, a gazdasági bizottság fideszes elnöke nyújtott be az Országgyűlésnek hétfőn. Nem sok ideje maradt annak, aki ilyen konstrukcióban gondolkozik: mutatjuk, várhatóan mennyi.Bánki Erik, a gazdasági bizottság ülése előtt tartott sajtótájékoztatóján a javaslatot azzal indokolta, a lakástakarékpénztárak konstrukciója nem volt kellő hatékonyságú és az elmúlt időszakban nem szolgálta olyan aktívan és eredményesen az otthonteremtést, mint elvárták volna, emellett pedig 2010 óta 60 milliárd forint extraprofitra tettek szert a programot működtetők és forgalmazók.

{{BANK360BANNER_LTP}}

A törvényjavaslat szerint felmenő rendszerben vezetnék ki a programot, így az indítvány az eddig megkötött szerződéseket nem érinti, azokra a futamidő végéig jár az évi maximum 72 ezer forintos állami támogatás. A konstrukció fennmaradhat, de a törvény hatályba lépését követően új lakástakarékpénztári szerződést állami támogatással már nem lehet kötni.

Kedd reggel ez lesz az első napirendi pont a Parlementben - derül ki a kivételességi javaslatból . Ha megszavazzák a képviselők, és el is küldik a köztársasági elnökhöz még a holnapi nap folyamán jóváhagyásra, ő még aznap alá is írhatja. Mivel ez a törvény a kihirdetését követően már élni fog,  ez azt jelenti, hogy

a szerdai nappal hatályba léphet a törvény: azaz kevesebb, mint másfél napja maradt annak, aki még szeretne kötni.

Aki tehát szeretne lakástakarékszámlát nyitni, az a mai, illetve a holnapi napon még egészen biztosan megteheti a szolgáltatóknál, esetleg ügynökön keresztül. Ha kiálljuk a sort a szolgáltatónál, azonnal élesedik a megtakarításunk, függetlenül az első utalás dátumától. De információink szerint az is sikerrel járhat még ebben a két napban, aki ügynökön keresztül köt szerződést, hiszen az aláírás dátuma a mérvadó.

A Pénzcentrum információi szerint vírusként terjed a hír a magyar lakosság körében: égnek a vonalak az ügynököknél, illetve hatalmas sorok kezdenek kialakulni a szolgáltatásra jogosult pénzintézetek előtt is. Délután folyamán a Fundamenta honlapja is elérhetetlenné vált. Várjuk olvasóink fényépes beszámolóit a pénzintézetek előtt kígyózó sorokról a penzcentrum@penzcentrum.hu e-mail címre.


Fundamenta.hu

A bank360.hu szakértője, Veres Patrik a Pénzcentrum kérdésére pontosította a szerződéskötés időpontját. Mint elmondta: a lakás-takarékpénztári szerződés egyrészt a lakás-takarékpénztár által összeállított ajánlattétel ügyfél általi aláírásával, másrészt a lakás-takarékpénztár által kiadott elfogadói nyilatkozat kibocsátásával lesz érvényes. A kettő együttesen kell ahhoz, hogy a lakás-takarékpénztári szerződés érvényes legyen.

A már megjelent törvényjavaslat nem rendelkezik arról, hogy az érvényes szerződésnek számít-e, ha az ajánlattételt még a hatályba lépés előtt írják alá, az elfogadói nyilatkozatot a lakás-takarékpénztár azonban csak ezt követően bocsátja ki - folytatta Veres Patrik. Feltételezhető ezért, hogy a hatályba lépés napja előtti este gőzerővel dolgozni fognak azon, minden már befogadott ajánlathoz meglegyen az elfogadói nyilatkozat.

Ahhoz, hogy valakinek legyen érvényes szerződése még a törvénymódosítás hatályba lépése előtt, mindenképpen szükséges tehát az ajánlattétel aláírása ezt megelőzően. Az elfogadói nyilatkozat kibocsátásának időpontja pedig a lakás-takarékpénztáron fog múlni, ez némi bizonytalansági tényező a hirtelen szerződést kötők számára.


URL: https://www.penzcentrum.hu/megtakaritas/siess-ennyi-idod-van-meg-lakastakarekot-nyitni.1071104.html