Pénzcentrum

Rákkeltő 200 ezer magyar vérnyomáscsökkentője: mutatjuk, mit kell tenni

2018.07.04. 15:18

Pénteken robbant a hír, hogy 27 vérnyomáscsökkentő gyógyszer forgalmazását függesztették fel. Ma az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezési-egészségügyi Intézet (OGYÉI) sajtótájékoztatóján azt közölték, hogy 200 ezren szedhették a felfüggesztett gyógyszereket, melyekben a hatóanyag szennyeződött, rákkeltő hatású. Mindemellett senkinek nem ajánlják, hogy azonnal abbahagyja a gyógyszerek szedését, azzal jóval nagyobb bajba keverik magukat. Azt javasolják, hogy egy hónapon belül mindenki váltson gyógyszert.


Egy kínai gyártó által előállított hatóanyag szennyeződése miatt függesztettek fel pénteken 27 vérnyomáscsökkentő gyógyszert Magyarországon - közölték az OGYÉI sajtótájékoztatóján, melyről a hvg.hu közvetített. 200 ezer magyar szedhet jelenleg szennyezett hatóanyagú gyógyszert, amely rákot okoz. Mindemellett, még 

így is kisebb a kockázata annak, ha egy ideig továbbra is szedik a készítményt, mintha vérnyomáscsökkentő nélkül maradnának.

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora, a Magyar Kardiológusok Társaságának korábbi elnöke szerint

(...) a szennyezés több éve jelen lehet a gyógyszerekben, a néhány hét további gyógyszeres kezelés a toxikus hatás kifejtésében alacsony rizikót hordoz, ezt el kell fogadni. Ha elhagyják a gyógyszert, a kiugró vérnyomás miatt a beteg szívinfarktust, sztrókot kaphat.

Fontos, hogy mindenki, aki a lenti listából szed valamely vérnyomáscsökkentőt, forduljon szakorvoshoz, aki dönt arról, hogy mely gyógyszerre cserélik le a jelenlegi készítményét. Azt javasolják, hogy a gyógyszerváltás egy hónapon belül történjen meg.

{{EMBED:infogram_0914557c-814b-47c6-b55c-d9c9c489a2c0}}


URL: https://www.penzcentrum.hu/biztositas/rakkelto-200-ezer-magyar-vernyomascsokkentoje-mutatjuk-mit-kell-tenni.1067986.html