Pénzcentrum

Autósok, figyelem! Ezek Budapest legveszélyesebb útjai

2018.04.12. 13:32

Jelentősen nőtt a személyi sérüléses balesetek száma Budapesten. A Vezess.hu megnézte, melyek a legveszélyesebb utak, ahol fokozottan figyelni kell a sofőröknek.


Altalános a főváros jelentős forgalmú útjain a személyi sérüléses balesetek számának növekedése a KSH adatai szerint. A Vezess.hu megnézte, melyek a legveszélyesebb utak, ahol a sofőröknek fokozottan figyelniük kell. A KSH 2016-os adatai alapján összeállított listán szereplő 20 útból 16-ra többször kellett mentőt hívni 2016-ban, mint öt évvel korábban.

Összességében 567 komoly baleset történt 2016-ban ezeken az utakon a 2011-es 499 balesettel szemben, ami közel 14 százalékos növekedés. Itt a lista első 10 helyezettje, zárójelben a 2011-es balesetszámuk és az akkori helyezésük:

Indul a roham: brutális sor várható a szervizekben

Az autógumi gyártók már régóta hangsúlyozzák, nagyon fontos, hogy az időjárásnak megfelelő gumiabroncsokat használjanak az autósok. Ha ugyanis nem lépünk, nem csak a saját, de az utasunk, és a többi közlekedő testi épségét is veszélyeztetjük az utakon, az esetleges anyagi károkról nem is beszélve.

Tiszay Árpád, az Abroncs Kereskedő-ház kereskedelmi vezetője április elején úgy fogalmazott, az elmúlt években már jelentős javulás érzékelhető a szezonális kerékcserék területén. Míg a pénzügyi válság idején az autók egy részén különféle okokból nyáron is téli gumikon közlekedtek, ma már szerencsére ez egyre kevésbé jellemző.

A nyári abroncs más összetételű kompozit anyagból áll, mint a téli, hiszen arra tervezték, hogy az 50-60 fokosra hevült aszfalton se kenődjön. A nyári melegben hamarabb elkopik a téli szett és akkor hamar megint abroncsokat kell venni. Ami a legfontosabb, hogy egy jó minőségű nyári abronccsal felszerelt autó fékútja közel harmadával is rövidebb lehet, mintha téli abroncs feszülne a kerekeken. Aki viszont mostanában tervezi a kerékcserét, annak érdemes úgy készülnie, hogy nem kap könnyen időpontot: a csúcs ugyanis épp április közepére várható.

A Vredestein márciusi online kutatása szerint egyébként az autósok több mint fele úgy számol, hogy közel 10000 forintot fog költeni a szettek cseréjére, de ötödük azt se zárja ki, hogy 4 gumi téliről nyárira való átszerelése a 10000 forintot is meghaladja majd. A válaszadók közel 18 százaléka még mindig otthon, saját maga szereli fel a nyári gumikat a téli helyett.

 


URL: https://www.penzcentrum.hu/biztositas/autosok-figyelem-ezek-budapest-legveszelyesebb-utjai.1065536.html