Pénzcentrum

Mostantól a féléves gyerekeket is be lehet oltani a súlyos kór ellen

2018.02.07. 16:00

Az influenza súlyos szövődményeinek leginkább kitett, két év alatti kisgyermekeket is be lehet oltani azt követően, hogy az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) hat hónapos kornál húzta meg egy oltás alkalmazhatósági határát.


Megkapta az OGYÉI jóváhagyását új, négykomponensű influenza elleni oltásának indikációbővítésére a Sanofi Pasteur, a Sanofi-Aventis Zrt. vakcina üzletága. Ennek megfelelően az oltás már hathónapos kortól beadható, ami különösen fontos amiatt, hogy a felnőttekhez képest a kicsik nagyobb arányban kapják el a fertőzést és betegszenek meg. Ráadásul az ötévesnél fiatalabbak is az olyan veszélyeztetett csoportok közé tartoznak, akik körében az influenza súlyos szövődményei a leggyakrabban előfordulnak.

Dr. Labancz László, a Sanofi Pasteur magyarországi igazgatója kiemelte, hogy a mostani influenzaszezonban eddig nem volt gyógyszertári forgalomban elérhető vakcina a betegség ellen a 6-35 hónapos korosztálynak. Az ebben a korcsoportban végzett klinikai vizsgálatokban a Vaxigrip Tetra® a bármelyik influenzatörzs által okozott, laboratóriumban igazolt súlyos influenzafertőzések 57 százalékát, míg a vakcinában lévő négyhez hasonló törzsek által okozott fertőzések 72 százalékát előzte meg.

Dr. Labancz László leszögezte: "az influenzaszezon már elkezdődött ugyan, még nem késő kérni az oltást, amely immár a kicsiknek is széleskörű védelmet jelent az influenza, esetenként pedig ennek életet is veszélyeztető szövődményei ellen."


URL: https://www.penzcentrum.hu/biztositas/mostantol-a-feleves-gyerekeket-is-be-lehet-oltani-a-sulyos-kor-ellen.1063707.html