Pénzcentrum

Ez meglepő: nem is Budapestre vágynak a magyarok

2018.01.23. 18:30

Egy lakossági bank és egy netes oldal közös online felmérése szerint a hazai lakosság alig több mint 6 százaléka elégedett maradéktalanul lakáskörülményeivel. A válaszadók jelentős részének határozott elképzelése van arról, hogy milyen ingatlanban szeretne élni, ám legtöbbször az anyagi lehetőségek szabnak gátat álmaik megvalósításának. A magyarok azonban egyre tudatosabbak, hajlandók félretenni későbbi lakáscéljaik eléréséhez, és a hiteltermékek közül is egyre megfontoltabban választanak.


A megkérdezettek nagyobb része ugyan elégedett jelenlegi lakáskörülményeivel, de többségük (59%) szerint lenne mit változtatni, csinosítani otthonukon. Amennyiben lakásproblémákról van szó, a válaszadók harmada találja jelenlegi lakhelyét túl szűkösnek, de a zavaró tényezők között van a rossz elhelyezkedés, a zaj vagy a közvetlen szomszédok is. Ezt a problémát számos esetben csak költözéssel lehet megoldani, derült ki az OTP Bank és a szeretlekmagyarorszag.hu közös kutatásából.

Az 1100 válaszadónak egyértelmű elképzelése van arról, hogy milyen otthonban szeretne lakni. Amennyiben a pénz nem lenne akadály, csaknem egyharmaduk (31%) legszívesebben egy vidéki város csendes utcájában, kertes házban élné mindennapjait, míg a második helyre a balatoni partvidék került (18%), de sokan választanának otthonuknak egy vidéki kúriát (17%).

A hazai ingatlanpiacon bekövetkezett hirtelen áremelkedés azonban nem könnyíti meg a lakásvásárlók dolgát, hiszen az elmúlt időszakban több mint 10%-os emelkedés volt tapasztalható. Az álomotthon megvalósításának legnagyobb akadályát a megkérdezettek háromnegyede a szűkös anyagi lehetőségekben vagy a jelenlegi magas albérletárakban látja, amelynek összegét inkább félretennék saját lakásra. A válaszadók további egynegyedének az okoz további problémát, hogy nem talál a saját igényeinek, elképzeléseinek megfelelő otthont, de sokan panaszkodtak az idő- és munkaerőhiányra is.

A pénzügyi tudatosság erősödése azonban látványos: a válaszadók kétharmada (67%) félretenne lakásvásárlásra, míg a válaszadók 20%-a venne igénybe lakáshitelt, hogy kiegészítse meglévő lakáscélú megtakarítását.

Minden lakásvásárló számára célszerű a pénzügyi lehetőségeiről a hozzá legközelebb eső bankfiókban tájékozódni és szakértő tanácsadó segítségét kérni mielőtt az eladó lakások között kezdene keresgélni, így akár rövidebb idő alatt és kiszámíthatóbb feltételekkel találhatja meg a tökéletes otthont

- javasolja Kormos Zoltán, az OTP Bank Lakáshitelek Főosztályának igazgatója.

Az OTP Bank szakértői szerint a felfokozott piaci környezetben különösen megnő a megfelelő pénzügyi szakértő megtalálásának jelentősége. A fogyasztóbarát, fix kamatozású, kiszámítható lakáshitelek alacsony kockázatuk miatt egyre népszerűbbek lesznek, amelyek jól kiegészíthetők az állami támogatásokkal.


URL: https://www.penzcentrum.hu/otthon/ez-meglepo-nem-is-budapestre-vagynak-a-magyarok.1063267.html