Pénzcentrum

Eleged van a főnöködből? Ezeket a hibákat semmiképp ne kövesd el!

2018.01.11. 14:00

Belefásultál a jelenlegi munkádba? Szeretnél valami teljesen új területen dolgozni? Sokan gondolják úgy, hogy sosem késő váltani, ám az tagadhatatlan, hogy a pályaelhagyásnak vannak nehézségei. Főleg akkor, ha esetleg már évtizedes tapasztalattal rendelkezel a jelenlegi szakmádban. Az alábbiakban összegyűjtöttük a legnagyobb hibákat, melyeket mindenképpen kerülj el, amennyiben új karrier építésébe kezdenél.


Sosem könnyű pályát váltani, de nem is lehetetlen. Nem kell a mostani munkádból nyugdíjba menned csak azért, mert már régóta vagy ezen a területen. Persze lehetséges, hogy a családod és a barátaid furcsán fognak rád nézni, amikor bejelented, hogy akár évtizedes tapasztalattal a hátad mögött szeretnél pályaelhagyóvá válni, de légy bátor.

Egyáltalán nem vagy egyedül, nagyon sokan gondolkodnak azon, hogy valami teljesen új szakterületen kezdjenek dolgozni. Ha unod a munkádat, kiégtél, vagy csak egyszerűen friss kihívásokra vágysz, akkor ne add fel csak azért, mert már későnek gondolod váltani. Ugyanakkor nagyon fontos, hogy ne ész nélkül cselekedj.

Ha ténylegesen rászánod magad, hogy új karrier építésébe kezdesz, akkor segíthet az alábbi lista. Ez azokat a gyakori hibákat szedi össze, melyeket mindenképpen jobb elkerülni, ha nem szeretnéd, hogy a nagy pályaelhagyás kudarccal végződjön.

Ne hozz elhamarkodott döntést

Még mielőtt foglalkozást váltanál, vegyél egy nagy levegőt, és alaposan gondold át, hogy miért is szeretnél új területen dolgozni. Határozd meg, hogy miért is vagy elégedetlen, illetve mi tenne téged elégedetté. Őszintén válaszold meg magadnak, hogy mi a boldogtalanságod forrása. Könnyen lehet, hogy csak rossz időszakon mész keresztül, vagy egyszerűen csak a főnöködet utálod, és valójában a szakmáddal nincs is bajod. Ilyen időszakai bárkinek lehetnek, ezért még nem feltétlenül éri meg váltani.

Ne csak a fizetés alapján hozz döntést

Természetes, hogy a fizetés nagysága az egyik legfontosabb szempont akkor, amikor új munkahelyet, vagy egyenesen új szakterületet keres az ember. Ugyanakkor hiába választasz egy jól fizető munkát, ha egyébként az a szakterület nem fedi le az érdeklődési körödet, nem összeegyeztethető az általad vallott értékekkel, ott nem tudod kihasználni az erősségeidet. Ennek megint csak az lesz a vége, hogy nem leszel boldog a munkádban. Talán mindezt eleinte ellensúlyozza a magas fizetés, de ez idővel meg fog változni. Természetesen nem arról van szó, hogy hagyd figyelmen kívül a fizetés mértékét, de más fontos tényezőket is vegyél figyelembe: például az adott szakterületen mennyire könnyen megvalósítható a munka és magánélet közötti egyensúly?

Tanulmányozd a munkaerőpiacot

Ha csak azt tudod biztosra, hogy váltani szeretnél, de azt nem, hogy pontosan mire, akkor mindenképpen tanulmányozd azokat a területeket, melyek érdekelnek. Nézd át a hirdetéseket, olvass utána a különböző területeknek, pozícióknak. Így megadod magadnak az esélyt arra, hogy találj egy olyat, amely passzol a képességeidhez és a céljaidhoz. Ha ezt nem teszed meg csak a sötétben fogsz tapogatózni.

Ne mondj fel addig, amíg nincs meg az új munkád

Több kutatás is állítja, hogy könnyebb megszerezni egy állásajánlatot, ha nem munkanélküliként jelentkezel rá. A munkáltatók kétszer is meggondolják, hogy behívjanak-e állásinterjúra egy olyan embert, akinek tele van az önéletrajza lukakkal. Tehát akkor jársz el a legjobban, ha a jelenlegi munkahelyeden maradsz egészen addig, amíg nem találtad meg a következőt.

Ne hagyd figyelmen kívül a kapcsolati tőke fontosságát

Még ha utána is nézel mindennek az érdeklődésedet felkeltő területtel kapcsolatban, még mindig nem lesz róla megfelelően pontos képed egészen addig, amíg nem beszélgetsz olyanokkal akik már azon a szakterületen dolgoznak. Folyamatosan törekedj a kapcsolati tőkéd, ismeretségi köröd szélesítésére. Sokkal több tudásod lesz arról, hogy mekkora fába is vágod a fejszéd, ha erre is odafigyelsz.

Ne menj vissza túl korán az iskolába

A választásodtól függően elképzelhető, hogy új képesítésre is szükséged lesz. Ez azonban nincs kőbe vésve. Míg egyes szakmánál teljesen egyértelmű, hogy milyen papírok birtokában végezheted az adott munkát, addig másoknál nem elvárás, hogy visszamenj az iskolába. Érdemes ennek is utánanézni: az adott szakmán belül növeli-e a lehetőségeidet egy iskola elvégzése? Magasabb fizetésre tarthatsz igényt egy papírral a kezedben? Ebben ismét a segítségedre lehetnek azok, akik már a szakmában dolgoznak. Ha nem jelent előnyt az iskola, akkor csak pénzkidobás az elvégzése.

Igazítsd hozzá az önéletrajzodat a pályaváltáshoz

Természetesen nagyon jó, ha mondjuk van 15 évnyi tapasztalatod a közszférában, de ha valami egészen más területre szeretnél váltani, akkor a régi önéletrajzod nem feltétlenül fog a segítségedre lenni. Nézd meg, hogy mik a legfontosabb követelményei az új szakterületnek, és próbáld meg ezeket a tulajdonságokat, végzettségeket kidomborítani az életrajzodban. Nézd meg az általad megcélzott területen belüli munkák leírásait, jegyezd fel, hogy milyen képességeket, végzettséget értékelnek ezeknél. Melyek azok a képességeid, melyeket az új területen is kamatoztatni tudsz? Az esetedben sokkal hasznosabb egy olyan életrajz, amely ezeket domborítja ki, mint egy hagyományos, kronologikus öntéletrajz.

Ha csak abban vagy biztos, hogy váltanál, de nem tudod hol kezdd, akkor kezdetnek regisztrálj egy álláskereső honlapra. Töltsd fel az önéletrajzodat - akár több variációját is -, hiszen könnyen lehet, hogy a munkáltatók találnak meg téged olyan ajánlatokkal, melyek felkeltik az érdeklődésedet.

(Business Insider)


URL: https://www.penzcentrum.hu/karrier/eleged-van-a-fonokodbol-ezeket-a-hibakat-semmikepp-ne-kovesd-el.1062925.html