Pénzcentrum

Újabb szabadstrand lesz fizetős a Balatonnál

2017.07.14. 08:35

A zánkai úttörőváros strandját eddig bárki ingyen használhatta, mostantól viszont belépőt kell fizetni, ha ott akarunk csobbanni.


A zánkai úttörőváros strandját eddig bárki ingyen használhatta, mostantól viszont belépőt kell fizetni, ha ott akarunk csobbanni - írja az Inforádió.

Az úttörős időkben, majd a rendszerváltást követő első években is zártan működő gyermekváros strandját 22 évvel ezelőtt nyitották meg a külső látogatók előtt. Az akkor Gyermek és Ifjúsági Centrum néven működő intézménybe gyakorlatilag bárki bemehetett, mert a főkapun kívül azzal átellenben a 71-es főút másik oldalán volt egy ajtó gyalogosoknak, bicikliseknek. Később, a bicikliút elkészülte után Zánka felől is nyitottak egy biciklis, gyalogos bejáratot.

Már az utóbbi években ez utóbbit megszüntették, most viszont még drasztikusabb lépést tettek. A június 15-augusztus 31. közötti időszakban a felnőtteknek 500, a 3-14 év közötti gyerekeknek 400, a “kedvezményes belépő (3 éven aluli gyerek, diák, nyugdíjas)" pedig 300 forintért mehet be egy napra.

A két felnőttre, két gyerekre érvényes családi belépő 1500 forintba kerül. Kettőn felüli gyerekek után 200 forintot kell fizetni gyerekenként a családi jegy ára mellé. A felnőtt és kedvezményes jegyből 100-100 forintot elengednek 16 óra után.

Egyre fogynak a szabadstrandok a magyar tengernél, több település is fáremelésre kényszerült, miután az idegenforgalmi adó után járó kiegészítés januártól lecsökkent. Volt, ahol a parkolásért kezdtek pénzt kérni, máshol az eddig ingyenesen használható partszakaszt tették fizetőssé. Arról, hogy hogy alakultak a belépő-díjak a balatonnál, ebben a cikkünkben írtunk részletesen.


URL: https://www.penzcentrum.hu/utazas/ujabb-szabadstrand-lesz-fizetos-a-balatonnal.1057535.html