Pénzcentrum

Az iskolai papírgyűjtés is állami kézbe kerülhet

2017.04.20. 09:30

Az iskolai papírgyűjtést bevett gyakorlatát szabná át az állam egy törvénytervezettel, a gyerekek által összegyűjtött papír is az államhoz menne - írja az Index.Az Index birtokába jutott törvénytervezet szerint a papírgyűjtést csak a kötelezően állami tulajdonban lévő közszolgáltatók végezhetnék. Ez az iskolai papírgyűjtés végét is jelentheti. Eddig az oktatási intézmények évente kétszer szervezhettek papírgyűjtést, eddig is szervezhette egyébként közszolgáltató, de akár magáncég is. Az iskola és a cég megállapodást kötött, kilónként általában 15-20 forintot kaptak az iskolák, a befolyt összeget pedig arra fordíthatták, amire csak szerették volna: osztálykirándulásra vagy új eszközök vásárlására is.

Ennek a gyakorlatnak azonban a törvénytervezet szerint befellegzett. Az új változtatással csak a közszolgáltatók kezelhetnék az iskolák által gyűjtött papírt, a hulladék tulajdonjoga pedig az állami szuperszervezetet, a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt.-t (NHKV-t) illeti meg.

Kik a közszolgáltatók?
A kommunális hulladékot és a szelektíven gyűjtött hulladékot elszállító cégek, mint például Budapesten az FKF.

Ez alapján nem világos, hogyan is juthatnának ezután bármilyen pénzhez a gyűjtés álta az iskolák. A tervezetből világossá válik, hogy egy másik módosítással kizárnák a lakossági hulladékpiacról a piaci szereplők döntő részét, az lenne a cél, hogy a lakossági hulladékkal foglakozó közszolgáltatóknak az alvállalkozója se lehessen piaci cég.

Az indoklás szerint "profitorientált feladatellátás teljes kizárása a cél a hulladékgazdálkodási közszolgáltatásból".


URL: https://www.penzcentrum.hu/vallalkozas/az-iskolai-papirgyujtes-is-allami-kezbe-kerulhet.1054821.html