Pénzcentrum

Tízezreket kaszálhatsz Soros György szakadt könyvével

2017.04.06. 14:29

23 ezer forintért kelt el egy online antikvárium aukcióján Soros György: A pénz alkímiája c. műve - szúrta ki a Pénzcentrum. Érdemes tehát alaposabban is szétnézni a családi kiskönyvtárban, hiszen az állandó sajtóvisszhang miatt szép summát lehet most leakasztani, még egy szakadt példánnyal is.


Ahogy az az alábbi képernyőfelvételen is látható, 23 ezer forintért talált gazdára idén februárban az Antikvárium.hu aukcióján Soros György: "A pénz alkímiája - A piac gondolataiban olvasva" c., 1996-ban az Európa kiadónál megjelent könyvének antikvár példánya.

Ez persze nem azt jelenti, hogy minden Soros-mű tízezereket ér. "A pénz alkímiája" ugyan szintén méregdrága a Jófogáson, de az ismert apróhirdetési oldalon már párszáz forintért is akad antikvár írás a milliárdos üzletembertől. Itt "A lehetetlen megkísértése" c. művet például 600 forintért, "A nyílt társadalom" c. könyvét 1500 forintért, míg "Az amerikai hatalmi lufi" c. alkotást 1800 forintért kínálják - legalábbis egyelőre.

Érdemes tehát nyitott szemmel járni, vagy alaposabban is szétnézni az otthoni könyvespolcon, hiszen a folyamatos sorosozás miatt erőteljesen emelkedik a Soros-művek árfolyama. Mondjuk arra is kíváncsiak lennénk, mennyit érhet, egy a szerző által dedikált példány. Amúgy ebből a szempontból érdekesség, hogy korábbi sajtóértesülések szerint az elmúlt években egyre gyakrabban tűnnek fel hamis dedikációval ellátott könyvek a hazai antikváriumokban.

Hatalmas piaca van egyéb a használt könyveknek Magyarországon, azonban a Pénzcentrum korábbi körképe szerint a legtöbb darabért maximum pár száz forintot hajlandóak fizetni a viszonteladók. Mint írtuk, a használt könyvek felvásárlási ára több mindentől függ: a könyvek állapotától, de az is nagyon fontos, hogy mikori kiadásról van szó. A 15 évnél régebbi darabokat már szinte semmilyen antikváriumba nem veszik be; a fiatalabb és jobb állapotban lévő könyvekért pedig olyan 100-300 forintot adnak az felvásárlók.

Címlapkép: MTI/Európai Parlament/Philippe Buissin


URL: https://www.penzcentrum.hu/vasarlas/tizezreket-kaszalhatsz-soros-gyorgy-szakadt-konyvevel.1054457.html