Pénzcentrum

Bejelentette az MNB, mikor jön az azonnali átutalás Magyarországon

2017.02.21. 11:57

2019. július 1- től jöhet Magyarországon az azonnali utalás. Ezt pedig minden banknak kötelező lesz bevezetni - mondta el Bartha Lajos, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénzügyi infrastruktúrák igazgatója a FinTechRadar konferenciáján, kedden.A fizetési műveletek teljesítésének további gyorsítása, valamint az elektronikus fizetési módok használati lehetőségeinek kiszélesítése érdekében az MNB 2015-ben megkezdte az azonnali fizetési infrastruktúra létrehozásának előkészítését.

Bartha Lajos most a FinTechRadar konferenciáján jelentette be, hogy az azonnal utalási rendszer hazánkban

2019. július elsején indulhat el.

Bartha Lajos szerint  ez még egy ambiciózus időpont. Hiszen az összes banknak, tehát még a legkisebb takarékszövetkezeteknek is alkalmazkodnia kell az új rendszerhez, miszerint  minden utalásnak 5 másodpercen belül meg kell történnie.

Mit jelentene ez a gyakorlatban?

Az átutalások azonnali teljesülése alapjaiban érinti a jelenlegi fizetési rendszerek működését és mind a központi rendszerek, mind pedig a bankok részéről egy rendkívül komplex pénzforgalmi fejlesztést jelent.

Az új fizetési rendszerrel az év minden napján, a nap 24 órájában néhány másodperc alatt teljesíthetőek lesznek a fizetések, így számos olyan helyzetben is lehetővé válhat az elektronikus fizetés, amelyben jelenleg csak a készpénz jelent megoldást.

Magánszemélyek esetén a személyek közötti és a kiskereskedelmi fizetéseknél egyaránt használható, új fizetési megoldások jöhetnek létre, a gyors teljesítés pedig csökkentheti a vállalati szektorban megfigyelhető bizalomhiány készpénzhasználatot ösztönző hatását is. Emellett az új alapinfrastruktúra támogatja az innovatív fizetési megoldások létrehozását, amely egyrészt hosszú távon is növeli a hazai bankszektor versenyképességét, másrészt pedig egyszerűsíti az innovatív szolgáltatásokat nyújtó új szereplők piacra lépését - olvasható a fizetési rendszer 2016-os jelentésében.


URL: https://www.penzcentrum.hu/megtakaritas/bejelentette-az-mnb-mikor-jon-az-azonnali-atutalas-magyarorszagon.1053709.html