Pénzcentrum

Erőteljes családi pótlék-emelés jöhet: vizsgálják a lehetőségeket

2017.02.02. 11:03

Ma utalják a januárra vonatkozó családi pótlékokat, ennek kapcsán összeszedtük az idei legfontosabb tudnivalókat. Mutatjuk azt is, honnan merítene a kormány az univerzálisan járó juttatások megreformálásához.


Habár a legtöbb jogosult nagy valószínűséggel tisztában van vele, az idei első utalási napon azonban nem árthat megismételni, hogy pontosan mikor, és mennyi családi pótlék érkezik 2017-ben.

{{EMBED:infogram_92435a4a-f105-4930-a291-b4c121d279ad}}

A határidők persze csak tájékoztató jellegűek, hiszen ahogy a nyugdíjfolyósítás esetében, itt is fontos leszögezni, hogy az utalás időpontja nem egyezik meg a számlán történő jóváírással (ez általában 1-2 nap), a postai kifizetés pedig 4-6 napos csúszást is jelenthet a kiutalás dátumához képest.

Kinek jár 2017-ben családi pótlék? Hol kell igényelni?

A gyermekek után 2017-ben is alanyi jogon jár a családi pótlék (azaz hivatalos nevén: nevelési támogatás címen, ha a gyerek még nem jár iskolába, illetve beiskolázási támogatás címen, ha már iskolás), de két - életkorhoz kötődő - kitétel köti a támogatás kiutalását. Óvodás korúaknál az a feltétel, hogy a gyerek nem hiányozhat többet 20 napnál (természetesen igazolatlanul); míg az iskolás korúaknál 50 órában határozták meg az igazolatlan hiányzások maximumát. Az igényléseket, a Magyar Államkincstár helyett, a megyei és budapesti Kormányhivatalok ügyfélszolgálatain lehet kezdeményezni.

Mennyi a családi pótlék 2017-ben?

Az egy vagy több, egészséges gyermeket nevelő családok (ill. egyedülálló szülők) a következő összegekkel kalkulálhatnak 2017-ben. Természetesen az összegek gyermekenként értendők:

{{EMBED:infogram_b4c9544f-7bf7-408c-b538-f7cbe3a64251}}

Ezeken felül fontos kiemelni, hogy a gyermek 3 éves koráig emelt összegű pótlék jár abban az esetben, ha 1500 grammnál kisebb súllyal született (kivéve, ha a gyermek után fogyatékossági támogatást kap a szülő!).

Erőteljes családi pótlék-emelés jöhet?

Nemrég reppent fel a hír, hogy a magyar kormány figyelemmel kíséri a lengyel családtámogatási programot. Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára még tavaly nyár végén szólalt fel, egy a Lengyelországban tartott gazdasági fórumon; az MTI tudósítása szerint

a lengyel és a magyar családpolitika egymás tapasztalataiból merít. A lengyel kormány például a magyar otthonteremtési program, a családi típusú adózás rendszere vagy a bölcsődei rendszer iránt érdeklődik, a magyar kormány viszont "kíváncsian figyeli" a Lengyelországban tavasszal bevezetett 500 plus programot. Ennek keretében minden második és további gyermek után havi 500 zloty (mintegy 35 500 ezer forint) támogatást fizetnek gyerekenként.

A kijelentés azért is különösen fontos, hiszen idehaza 2008 óta nem emeltek a családi pótlék összegén. Sőt, ahogy arra a 2017-es költségvetés tervezetéhez készített anyagában a Gyerekesély Közhasznú Egyesület is felhívta a figyelmet, az elmúlt 9 évben a családi pótlék reálértéke mintegy 25 százalékkal csökkent Magyarországon. Novák Katalin kijelentése így akár arra való utalás is lehet, hogy újabb paradigmaváltásra készül a kormány, és a családi adókedvezmények növelése mellett (vagy helyett) újra előtérbe kerülhetnek az univerzálisan járó juttatások.


URL: https://www.penzcentrum.hu/karrier/eroteljes-csaladi-potlek-emeles-johet-vizsgaljak-a-lehetosegeket.1053434.html