Pénzcentrum

Ellepik a rendelőket a nyugdíjasok, hosszú sorokra készülj az orvosnál

2016.10.28. 11:01

Több háziorvosnál már kérhető a térítésmentes influenza elleni védőoltás - értesült a Pénzcentrum. A veszélyeztetett csoportba tartozók idén is ingyen kapják védőoltást. A többieknek 2-4 ezer forintba fog kerülni a vakcina, de jó tudni, a beadatásért az oltó-, illetve háziorvos sem kérhet pénzt.


Október elején elkezdődött az influenza szezonra való felkészülés. Az orvosok eddigi jelentései alapján hazánkban egyelőre nincsen influenza aktivitás. A 42. héten összesen 13 influenza-gyanús betegtől érkezett vizsgálati anyag az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) Légúti vírus osztályára, de végül egyikben sem mutatták ki influenzavírus jelenlétét.

Bár március végéig bármikor kialakulhat az influenzajárvány, az eddigi tapasztalatok alapján Magyarországon jellemzően januárban kezdődik. Annak érdekében azonban, hogy a veszélyeztetett csoportba tartozók védőoltásban részesülhessenek, már októberben-novembereben meg kell kezdeni az influenza elleni oltások végzését.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) október 17. és október 26. között juttatja el a térítésmentes influenza elleni oltóanyagot a megyei kormányhivatalok népegészségügyi főosztályainak illetve a járási/kerületi hivataloknak. Ezek a hivatalok gondoskodnak arról, hogy az oltóanyag eljusson az egészségügyi szolgáltatókhoz.

A Budapesten a praxisok körülbelül 70 százalékához már megérkezett az oltóanyag

- tudta meg a Pénztcentrum az OEK-től.

A háziorvosok általában a rendelőjük előtt kifüggesztett tájékoztatóban közlik , mikor kezdik az influenza elleni oltásokat. Van, ahol az oltások elkülönített rendelési időben történnek. Biztosan november elejétől kérhetik az érintettek a háziorvostól az ingyenes influenza elleni védőoltást.


Olvasható az egyik rendelőben.

Kiknek jár ingyenesen?

A fokozottan veszélyeztetett csoportba tartozók kapják térítésmentesen az influenza elleni védőoltást.

A rizikócsoportba tartoznak a hat hónaposnál idősebb krónikus betegek, a várandósok, azok a nők, akik a gyermekvállalást az influenza szezon idejére tervezik, valamint a 60 éven felüliek

- válaszolta megkeresésünkre az ÁNTSZ.

Fontos, hogy azok, akik közösségben, lakóotthonokban, krónikus ellátást nyújtó egészségügyi intézményekben élnek, a lehető leghamarabb influenza elleni védőoltásban részesüljenek. Az egészségügyi dolgozók védőoltása is folyamatban van annak érdekében, hogy ne veszélyeztessék betegeiket az influenzavírus átadásával egy fertőződést követően - egészítette ki válaszát az ÁNTSZ.

Azok pedig, akik nem tartoznak egyik veszélyeztetett csoportba sem, recept ellenében bármelyik gyógyszertárban megvásárolhatják a védőoltást, ami várhatóan november elején érkezhet meg a patikákba. Amennyiben az árak nem változnak, akkor idén is körülbelül 2-4 ezer forint körül kell fizetnünk a védőoltásért.

Fontos tudni, hogy a szezonális influenza elleni védőoltás BEADATÁSÉRT az oltó-, illetve háziorvos egyik esetben sem kérhet pénzt.

Hogyan védekezhetünk?

Az influenza megelőzésének a leghatékonyabb eszköze a védőoltás, melynek beadatásával nem csak magunkat, de a környezetünkben élőket is megvédhetjük. A legmegfelelőbb időpont erre, ha még ősszel kérjük az influenza elleni védőoltást. Az ÁNTSZ azt ajánlja, hogy a legkésőbb decemberig adassuk be a vakcinát, ha hatékonyan szeretnék védekezni a fertőzés ellen, mert a védettség kialakulásához 10-14 nap szükséges.

De a fertőzés esélye csökkenthető, ha elkerüljük a zsúfolt helyeket és betartjuk az általános személyi higiénés szabályokat, ezek a következők:

Milyen tünetei vannak az influenzának?

Az influenza hirtelen kezdődik, a leggyakrabban észlelt tünetei közé tartozik a magas láz, hidegrázás, köhögés, torokfájás, izomfájdalom, fejfájás, fáradékonyság. Az idősebbeknél vagy az immunhiányos betegeknél esetenként az is előfordulhat, hogy nem jelentkezik láz. A légúti tünetek mellett pedig néha gyomor- bélrendszeri panaszok is előfordulhatnak. Ilyen lehet a hasmenés, hányinger vagy a hányás.

Amennyiben ezeket a tüneteket észleljük magunkon, akkor a legfontosabb, hogy maradjunk otthon és igyunk nagyon sok folyadékot és szükség esetén csillapítsuk a lázat és fokozottan figyeljünk a higiénés szabályok betartására. Abban az esetben, ha kónikus betegségben szenvedünk, vagy hirtelen rosszabbodni kezd az állapotunk, vagy szövődmények lépnek fel, akkor vegyük fel a kapcsolatot a háziorvossal, gyermekorvossal. Ekkor ugyanis az orvos dönthet a megfelelő kezelésről és az esetleges kórházi beutalásról.


URL: https://www.penzcentrum.hu/biztositas/ellepik-a-rendeloket-a-nyugdijasok-hosszu-sorokra-keszulj-az-orvosnal.1052010.html