Pénzcentrum

Foghatják a fejüket a magyar melósok: úszik az álomfizetés, ha jön a Brexit

2016.06.14. 11:14

A magyarok életét is sok szempontból befolyásolja, hogy a britek tagjai maradnak az EU-nak, vagy sem, hiszen több ezer magyar dolgozik Angliában, de egy esetleges kilépésnek nem csak ők látnák a kárát.


Vészesen közeleg a brit népszavazás: a szigetország állampolgárai június 23-án döntenek arról, hogy továbbra is tagja lesz Anglia az EU-nak, vagy sem. Közvélemény-kutatások, előrejelzések és elemzések százai boncolgatják a helyzetet és a döntés lehetséges végkimenetelét.  A mi életünkre is sok szempontból fontos hatása lehet a döntésnek, egy esetleges Brexitnél gyengülhet a forint, és több ezer Angliában dolgozó magyar jövője is kiszámíthatatlanná válhat.

A magyar kormány korábban programot indított, hogy hazahívja a külföldön dolgozó fiatal munkavállalókat. A "Gyere haza fiatal" című projekt azonban nem volt sikeres, százmillió forintot emésztett fel, és csak valamivel több, mint száz fiatalt sikerült hazacsábítani. Ezért hétfőn, a jövő évi költségvetés-módosítás elfogadása után Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter bejelentette, hogy 2017-ben nem folytatják a programot.

A ManpowerGroup toborzó cég felmérésében kiemelte, hogy egy esetleges Brexit hatására csökkenhet az angol fizetések versenyképessége, és óriási munkaerőhiányt is okozhat. Ez különösen érzékenyen érintené az építőipart, mivel ez az ágazat nagymértékben támaszkodik a külföldi munkavállalókra.

Angliában 2,2 millió ember dolgozik, akik valamely uniós ország állampolgárai.

Az építőiparban itthon is nagy a munkaerőhiány, ez részben annak is köszönhető, hogy közel 20-25 ezer építőipari szakember dolgozik külföldön. Érthető a döntésük, hiszen míg itthon az építőiparban a bruttó átlagkereset 196 ezer forint havonta, addig Angliában egyetlen hét alatt ezer fontot (jelenlegi árfolyamon számolva ez 395 ezer forint) is kereshet egy jó kőműves. A britek előrejelzett foglalkoztatási mutatói szerint a harmadik negyedévben magyar és román munkavállalók érkezését valószínűsítik a legjobban.

A toborzó vállalat igazgatója, James Hick kiemelte, hogy az elmúlt 12 hónapban 404 ezer munkavállalónak szereztek állást, és a Brexit miatti bizonytalanságok ellenére a munkáltatóknak még több dolgozóra lenne szükségük. "Jelenleg 2,2 millió uniós állampolgár dolgozik az Egyesült Királyságban, de közülük sokan nem tervezik, hogy hosszútávon az országban maradnak, tehát szükségünk folyamatosan a szaktudásra. Nagy-Britannia ma mágnesként működik, mint egy nemzetközi tehetségkutató, a pénzügyi területektől egészen az informatikáig.

Ha kilépünk az EU-ból, Anglia nem lesz már ennyire vonzó a fiatalok számára, kevésbé lesznek versenyképesek a fizetések, és eshet a font értéke is. A brit vállalkozásoknak szükségük van arra a rugalmas és szabad mozgásra, amit a tagság teremt

- emelte ki Hick.

A brit nemzeti statisztikai hivatal (ONS) múlt havi adatai szerint jelenleg 2,2 millió európai dolgozik Angliában. Rekordszámot értek el a Romániából és Bulgáriából érkezők: tízből nyolc külföldi munkavállaló ezekből az országokból érkezett.

Így 413 ezer fővel többen dolgoznak most Angliában, mint egy évvel korábban.

Az unióhoz 2004-ben csatlakozott nyolc kelet-európai ország közül Lengyelországból érkezett a legtöbb ember Angliába: az idei első negyedévben 974 ezer lengyel dolgozott az Egyesült Királyságban, ami valamivel kevesebb, mint a 2015 harmadik negyedévében mért csúcs: 987 ezer fő. Az ONS legfrissebb adatai szerint 1 millió 690 ezer (5,1 százalék) munkanélküli van egész Angliában. Az euró övezetet tekintve 10,2 százalék a munkanélküliség aránya.


URL: https://www.penzcentrum.hu/karrier/foghatjak-a-fejuket-a-magyar-melosok-uszik-az-alomfizetes-ha-jon-a-brexit.1050047.html