Pénzcentrum

Rákkeltő diákcsemegével etet minket az ismert drogérialánc

2016.05.24. 12:06

Bizonyítottan rákkeltő "bio-diákcsemege" árusítását tiltotta be a NÉBIH, a termékből azonban már sokat eladtak. Az étel elfogyasztását senkinek sem ajánlják, ugyanis a penészgomba nagy mennyiségben igen ártalmas lehet.


Az Európai Bizottság gyorsriasztási rendszerén (RASFF) érkezett információk szerint a dm-ben (dm-Drogeriemarkt) kapható, 200 grammos kiszerelésű bio-diákcsemge "Ochratoxin A" penészgomba toxinnal szennyezett. A RASFF riasztás szerint a megengedettnél magasabb (6,3 µg/kg, a megengedett érték 5,0 µg/kg) Ochratoxin A értéket mértek bio mazsola, mandula és dió keverékben. A német nagykereskedő értesítette az elosztó központokat, így a dm üzletek polcain a termék már nem található meg.

A termékek adatai

Mi az az Ochratoxin A?

Az ochratoxinok egyes penészgombák által termelt méreganyagok, melyek közül az ochratoxin A a legjelentősebb, mely erősen toxikus anyag. Fő támadási pontja a vese, azonban májat, idegrendszert, immunrendszert, és a reproduktív szerveket károsító hatását is igazolták.

Állatkísérletek bizonyították azt is, hogy rákkeltő anyag.

A toxin különböző élelmiszerekben, főleg gabonában, gabonatermékekben, hüvelyesekben, kávéban, sörben, szőlőlében, mazsolában, borban, kakaóban, mogyorófélékben, és fűszerekben is előfordulhat. Bár az élelmiszerek előállítása során folyamatosan törekednek arra, hogy csökkentsék az ochratoxinok szintjét, bizonyos mértékű jelenlétük elkerülhetetlennek tekinthető, ezért határértékkel szabályozzák eltűrhető mértékű előfordulásukat. A toxinok ártalmas hatása mindig a szervezetbe összesen bekerülő mennyiség függvénye.

Megbetegedéstől csak akkor kell tartani, ha valaki hosszú időn keresztül, rendszeresen fogyaszt határértéket meghaladó ochratoxin tartalmú élelmiszereket.

A kifogásolt termék egyszeri, vagy rövid időszakon keresztül történő fogyasztásától egészségártalom nem valószínűsíthető.


URL: https://www.penzcentrum.hu/vasarlas/rakkelto-diakcsemegevel-etet-minket-az-ismert-drogerialanc.1049736.html