Pénzcentrum

Hoppácska! Csökken az állampapírok kamata

2016.03.29. 17:31

Április 1-től 25 bázisponttal csökkenti a lakosság számára értékesített három- és ötéves futamidejű Prémium Magyar Államkötvények (PMÁK) új sorozatának kamatprémiumát az Államadósság Kezelő Központ. Az ÁKK közleménye szerint a csökkentéssel a hazai pénzpiaci változásokra reagálnak, de "az új kamatok továbbra is kiemelkedőek a hasonló lakossági pénzügyi megtakarítási termékek között."


Április 1-től

A régi kamatozású PMÁK-okat március 31-én lehet utoljára megvásárolni.

Az elmúlt években egyre több ilyen államkötvényt vásárolt a magyar lakosság, a tavalyi 188 milliárd és az idei közel 65 milliárd forintos emelkedéssel a teljes állomány február végén elérte a 809 milliárd forintos szintet.

A három és ötéves futamidejű Prémium Magyar Államkötvények kamatai az inflációhoz igazodnak, míg a múlt hónapban megemelt Bónusz Magyar Államkötvények kamatai a pénzpiaci kamatok változását követik. A Portfolio szerint ez utóbbi felé szeretné terelni a magyar lakosságot az ÁKK, mert míg a PMÁK kamatát most csökkentik, a BMÁK kamatát március elején egyes lejáratoknál 25-75 bázisponttal emelkedett.

Április 1-től az ÁKK a Prémium Euró Magyar Államkötvényből (PEMÁK) is új sorozatot indít, de ezeknek a pénzügyi kondíciói nem változnak.


URL: https://www.penzcentrum.hu/megtakaritas/hoppacska-csokken-az-allampapirok-kamata.1048882.html