Pénzcentrum

Kiderült: ezért tanul több ezer magyar diák külföldön

2016.03.22. 13:08

Ma már nem okoz nagy meglepetést, hogy a magyar középiskolások negyede tervezi komolyan, hogy külföldre megy tanulni. A diákok legnépszerűbb célpontjai közé még mindig Anglia, Németország és az USA tartozik. De miért akarnak a diákok külföldre menni? Mi az, ami a hazai oktatásból hiányzik?


A diákok jelentős többsége kifejezetten hiányolja a magyar oktatásból a kritikus gondolkodásra való nevelést, a készségek fejlesztésére irányuló foglalkoztatásokat és a kreativitást.

A tananyagból a legtöbben a gyakorlatias elemeket és ezek közül is leginkább a pénzügyi ismereteket hiányolják

- derül ki az Engame Akadémia a közelmúltban végzett digitális antropológiai kutatásából.

A felmérésben több mint ezer diákot, szülőt és pedagógust kérdeztek meg a hazai középiskolai oktatás színvonaláról, a külföldi továbbtanulásról alkotott véleményükről. A tanulók és a szülők véleménye szerint a mai középiskolai oktatásban nem kap kellően nagy szerepet a pályaorientáció. A tanulók túlnyomó többsége a kedvenc tantárgya alapján választ pályát. Tehát rengeteg középiskolásnak egy tantárgy megítélése nem feltétlenül a saját képességeiből, személyiségjegyeiből adódik, hanem abból, mennyire szereti a matekot vagy az irodalmat. Az Engame Akadémia munkatársai szerint ez a tipikus gombhoz a kabátot helyzet.

Ehelyett a diákok kompetenciáinak felmérése, fejlesztése, és a pályaorientáció az oktatásban való aktív jelenléte elengedhetetlen feltétele kell, hogy legyen nemcsak a sikeres hazai-külföldi egyetemi felvételinek, de egy egészséges jövőbeli karriernek is.

Külföld, de miért?

A kérdőívet kitöltő fiatalok háromnegyede elsősorban még mindig itthon képzeli el, hogy egyetemista lesz. A szülők többsége is nyilván azt szeretné, ha Magyarországon járna a gyermekük iskolába. A kutatás szerint azonban a szülők maximálisan támogatnák azt is, ha a gyerekek külföldön terveznék folytatni tanulmányaikat a középiskola után. Az akadémia által végzett kutatásból pedig az is kiderült, hogy a diákok leginkább a magasabb fizetés és a karrierlehetőségek miatt szeretnének külföldön tanulni, míg a szülők az oktatás magas színvonala miatt tartják vonzónak a külföldi egyetemeket.

2015-ben megközelítőleg 9 -10 ezer főre becsülhető a külföldön tanuló magyarok száma.

Hova szeretnének menni tovább tanulni a diákok?

A valóság azonban nem teljesen tükrözi a terveket, ugyanis a statisztikák szerint a külföldön tanuló magyar diákok legtöbben ma Ausztriában, Németországban és az Egyesült Királyságban vannak.


URL: https://www.penzcentrum.hu/karrier/kiderult-ezert-tanul-tobb-ezer-magyar-diak-kulfoldon.1048786.html