Pénzcentrum

Ide járnak síelni a szegényebb magyarok

2016.01.16. 07:05

Idén későn kezdődött a szezon a hazai sípályákon, a nagyobb pályák is csak januárban tudtak kinyitni a túl enyhe időjárás miatt. Bár az egynapos felnőtt hétvégi belépőt is pár ezer forintból megúszhatjuk, de érdemes lehet a síelést inkább a hétköznapokra tervezni, mert akkor kevesebben vannak a pályákon és a jegy is olcsóbb lehet.


Hosszú várakozás után végre hozzánk is megérkezhet az igazi tél ezen a hétvégén. Az időjárás előrejelzés szerint van, ahol akár mínusz 10 fok is lehet, több helyen pedig havazás is várható. Ez pedig igazán jó hír a síelés szerelmeseinek, mert végre a magyar sípályákat is meglátogathatják.

Mire számíthat, aki most indul síelni?

Az eddigi évektől eltérően idén decemberben a téli szünet alatt csak "turistáskodni" mentek az emberek a Mátraszentistváni sípályára, hiszen a túlságosan enyhe időjárás miatt még nem lehetett síelni a pályákon.

Magyarországon általában 90 napos a síszezon, idén azonban csak januárban tudtunk kinyitni, de ha kedvező lesz az időjárás, akkor akár március végéig is nyitva lehetünk

- mondta el a Pénzcentrum megkeresésére Erbeszkorn Tamás, a Mátraszentistváni Sípark szóvivője.

Amint fagypont alatt van a hőmérséklet, már üzemelnek a hóágyúk és friss havon lehet síelni

- válaszolta kérdésünkre Ebele Bálint, a Nordica Eplény Síaréna szóvívője.

A nagyobb pályák tehát január elején kinyitottak, hiszen ott hóágyúkkal is tudják pótolni az elmaradt havazást, de több kisebb pálya még a természetes havat várja, ami talán végre ezen a hétvégén megérkezik.

Indulás előtt azonban mindenképpen tájékozódjunk, hogy kinyitott-e már az a sípálya, ahova menni szeretnénk.

A legtöbben, ha már felcsatolják itthon léceket, akkor legalább 1-2 napot végig síelnek, ami nem lehet véletlen, hiszen ezek a jegyek arányaiban sokkal olcsóbbak lehetnek, mint azok, amelyek csak 1 napra szólnak. De olyan sípálya is akad, ahol többnapos szezonbérletet is vásárolhatunk, vagyis nem kell két egymást követő napon síelni, a bérlettel ugyanis bármikor csúszhatunk, amíg tart az idény.

KATTINTS! Ha aktuális képeket szeretnél látni a magyar sípályákról

Mennyibe kerül?

Az síbérletek árai idén néhol minimálisan emelkedtek, de az emelés nem jellemző minden pályára vagy minden jegytípusra. Persze nem mindegy, hogy melyik hazai pályát választja az ember, de az egynapos síbérletek árai átlagosan 5-6 ezer forint körül mozognak. Íme néhány példa:

{{EMBED:infogram_0_magyar_sipalyak_adottsagai" title="Magyar sípályák adottságai}}

Persze a síbérlet árán felül ne felejtsük el az utazás költségeit sem, például Budapest és Mátraszentistván között oda-vissza 218 km-t kell autóznunk, ami egy átlagos 320 forintos benzinárral és 7 literes fogyasztással számolva 4900 forint körül jön ki. De ehhez persze még hozzácsaphatjuk az autópálya matrica költségét is amiből a legolcsóbb 10 napos 2 975 forint.

KATTINTS! Luxus? Százával, ezrével utaznak most ide a tehetős magyarok

{{EMBED:https://www.facebook.com/penzcentrum/posts/10153845375203762}}


URL: https://www.penzcentrum.hu/utazas/ide-jarnak-sielni-a-szegenyebb-magyarok.1047868.html