Pénzcentrum

Tízezrek estek el a rokkantsági nyugdíjtól

2015.11.26. 09:00

A rokkantsági rendszer átalakítása óta az elmúlt két évben több mint húszezer embertől vonták meg a rokkantsági nyugdíjat állapotjavulás miatt, közel tízezren pedig nem mentek el a felülvizsgálatra - írja a Magyar Nemzet.


Eddig a felülvizsgálatok eredményeként körülbelül 20 ezer embertől vonták meg a rehabilitációs ellátást azért, mert állapotuk javulása miatt már nem minősülnek megváltozott munkaképességűnek, további tízezer pedig nem ment el a felülvizsgálatra.

A rendszer átalakítása során nemcsak az ellátásban részesülők állapotát és jogosultságát vizsgálják felül, de az ellátást újonnan igénylőknek is szigorúbb feltételeknek kell megfelelniük. Az új igénylők közül 2012-től 2015 első negyedévéig összesen megközelítőleg 64 ezer ember kérelmét utasították el. Az elutasítások jellemző okai között szerepelt, hogy a kérelmező nem minősült megváltozott munkaképességűnek, vagyis nem felelt meg az egészségi állapotra vonatkozó követelményeknek, kereső tevékenységet folytatott, rendszeres pénzellátásban részesült, vagy nem rendelkezett a jogszabályban előírt biztosítási idővel.

Az ellátás átlagos összege nem nőtt az utóbbi években: az Országos Nyugdíj-biztosítási Főigazgatóság adatai szerint 2011 decemberében a korhatár alatti rokkantsági nyugdíjak átlagos összege teljes ellátás esetén 72 888 forint volt. A megváltozott munkaképességű személyek ellátásainak átlagos összege az idei év elején 67 759 forint volt, míg azon esetekben, amikor a felülvizsgálatot követően rehabilitációs ellátás folyósítását állapították meg, az ellátás összege átlagosan 42 168 forint volt 2014-ben.

A korábbinál többen tudtak elhelyezkedni az ellátás igénybevétele mellett, akiknek munkabérük jelentősen növeli a bevételeiket. 2015-ben a harmadik negyedéves adatok szerint 37 ezer ellátásban részesülő embernek kell kötelezően együttműködnie a rehabilitációs hatóságokkal, közülük majdnem 22 ezren már munkaviszonyban állnak. 


URL: https://www.penzcentrum.hu/nyugdij/tizezrek-estek-el-a-rokkantsagi-nyugdijtol.1047271.html