Pénzcentrum

Kötelező járadékot fizethetnek a nyugdíjkasszák

2015.11.12. 08:31

Kötelező járadékot kaphatnának a nyugdíjkorhatárt elérő önkéntes pénztártagok - írja a kabinet által benyújtott újabb pénzügyi salátatörvény-javaslatot ismertetve a Világgazdaság.


A javaslat tizenhárom pénzügyi tárgyú jogszabály módosítását indítványozza, harmonizálandó azokat az uniós előírásokkal.

Ennek alapján az önkéntes nyugdíjpénztárak kötelesek lennének járadékot szolgáltatni a nyugdíjkorhatárt elérő tagjaiknak. A járadékot legalább öt éven át kaphatná az arra jogosult. A nyugdíjpénztár biztosítótól vásárolt életjáradékot is kínálhatna tagjainak, s az a nyugdíjkorhatár betöltése után, a tag élete végéig járna. A járadékszolgáltatási kötelezettség alól mentesülnének az 1000 fő alatti pénztárak - írta a lap.

A törvényjavaslat alapján a betétbiztosítási rendszerekről szóló 2014-es uniós irányelv szerint a kártalanítás határideje 2023-ig a jelenlegi 20-ról fokozatosan 7 munkanapra csökkenne. Ha az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) hét munkanapon belül nem fizetne a betétesnek, akkor utóbbi írásbeli kérésére az OBA köteles lenne neki - megélhetési költségei fedezésére - részkifizetést biztosítani. A részkifizetés nem haladhatná meg a mindenkori öregségi nyugdíjminimum négyszeresét - ismerteti a Világgazdaság.


URL: https://www.penzcentrum.hu/nyugdij/kotelezo-jaradekot-fizethetnek-a-nyugdijkasszak.1047089.html