Pénzcentrum

Miért járunk egyre többet magánorvoshoz?

2015.05.19. 16:31

Mi a járulékfizetők véleménye a hazai egészségügyi ellátórendszerről? Erre a kérdésre kereste a választ a Róbert Károly Magánkórház. A kutatásból kiderült: a páciensek elégedetlenek, többségük jár magánorvoshoz és tisztában vannak azzal, hogy többet kell fizetni a magánszolgáltatásokért. Arra azonban nincs egyértelmű válasz, hogy a jelenlegi finanszírozási rendszert hogyan kellene átalakítani.


A kutatás eredményeit bemutató sajtótájékoztatót Lantos Gabriella azzal indította, hogy két évvel ezelőtt megváltozott a páciensek összetétele és kezdett az a benyomása lenni, hogy a kórház nem ismeri az ügyfeleit. Évről évre 20%-kal nő a betegek száma a magánegészségügyi szolgáltatást nyújtó intézményben és ez a páciensek összetételében is változást hozott elmondása szerint.

Kevésbé tehetős emberek kezdtek el hozzánk járni, középosztálybeliek. Ez kezdetben benyomás volt, ezért készíttettünk egy kutatást - magyarázta a felmérés kiváltó okát Lantos Gabriella.

A kutatás a 25-60 éves korosztályt vizsgálta, Budapest és Pest megyében, erre a csoportra reprezentatív ez a kutatás. Ők azok, akik aktívak a munkaerőpiacon. A megkérdezettek 84%-a tekinthető járulékfizetőnek. A magánkórház operatív igazgatója őket úgy mutatta be, hogy ezek az ügyfelek befizetik a közös kasszába a járulékot, majd nem veszik igénybe az állami szolgáltatást, majd eljönnek egy magánszolgáltatóhoz és újra kifizetik a szolgáltatást.

Első körben azt vizsgálták, hogy kik is ezek a járulékfizetők. A kutatásból kiderült, hogy nagyon elégedetlenek a jelenlegi állami rendszerrel. 91%-uk mondta azt, hogy a járulék összegét nem érdemes befizetni ezért a színvonalért. Ha csak azokat tekintjük, akik már vettek igénybe magánszolgáltatást, akkor már csak 5% volt elégedett az állami szolgáltatás színvonalával.

 

Nem luxus a magánegészségügyi szolgáltatás, hiszen egyre több ügyfél van

- hangsúlyozta Lantos Gabriella.

Miért választják ezt a betegek?

A kutatás arra a kérdésre is kereste a választ, hogy miért veszik igénybe a magánszolgáltatásokat ilyen sokan. Erre három választ találtak: az idő, a bánásmód és az átlátható finanszírozás miatt. Ez utóbbi kapcsán Lantos Gabriella megjegyezte, hogy ezek a járulékfizetőknek tudják, hogy miért és mennyit fizetnek és hálapénz nélkül veszik igénybe a szolgáltatást és számlát is kapnak minderről.

A kutatás során megkérdezték, hogy hajlandóak-e többet fizetni a magánszolgáltatásokért. Erre a felmérésben választ adók kétharmada igennel felelt.

A jelenlegi finanszírozási rendszer átalakításának módjában azonban nem egyértelmű a kép, legalábbis a kutatás alapján. A megkérdezettek 39%-a mondta azt, hogy a kötelező minimum 6930 forintot fizetné be az OEP-nek és csak magánegészségügyi szolgáltatásokat venne igénybe. 32%-uk vélekedett úgy, hogy a jelenlegi egészségügyi járulék mellett más formában is fizetne egészségügyi szolgáltatásokért. 29%-uk pedig azt mondta, hogy csak az OEP rendszerébe fizetne járulékot és az állami egészségügyi rendszert használná.

A kutatásból az is kiderült, hogy abban is nagyon megosztottak az emberek, hogy milyen konstrukcióban fizetnének szívesen a magánszolgáltatásért. Itt a havi rendszerességű biztosítás, az egészségpénztári befizetéseket és az eseti díj fizetését is említették, közel hasonló arányban. Kis részt képviseltek azok, akik nem fizetnének egyáltalán a magánszolgáltatásokért.


URL: https://www.penzcentrum.hu/biztositas/miert-jarunk-egyre-tobbet-maganorvoshoz.1044829.html