Pénzcentrum

Így lesz olcsóbb a vendéglátósok élete

2014.10.21. 20:00

Átlagosan 19,5 százalékkal csökkennének a vendéglátó üzletek által fizetett zenei jogdíjak 2015-ben. A zenei szerzőket képviselő Artisjus benyújtotta jövő évi díjszabástervezetét a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalához. A VIMOSZ (Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége) szerint ez fontos lépés a hazai vendéglátó ágazat számára a válság utáni talpra állásban.


A szerzők, előadók és kiadók átlagosan 19,5 százalékkal csökkentik, és egyben egyszerűsítik tarifarendszerüket a vendéglátóipar vonatkozásában. Az új tervezet a zeneszolgáltatást is folytató üzletek díjkalkulációja során a nekik otthont adó település lélekszámát veszi figyelembe, ezzel megszűnik az eddigi közigazgatási alapú besorolás, illetve a meghosszabbított nyitvatartási idő súlya is csökken - tájékoztatta a Pénzcentrumot az Artisjus.

A döntés hátterében a szerzői egyesület által készített elemzés áll, amely a vendéglátóiparból származó díjbevételek elmúlt években jelentkező, kézzel fogható csökkenésére keresett magyarázatot és kiutat.

A csökkenések oka könnyedén belátható, hiszen a válság 2008-as kialakulását követően az ágazat teljesítménye 18 százalékkal csökkent, amely tömeges bezárásokban nyilvánult meg

- mondja Gál Pál Zoltán, a VIMOSZ elnöke. Majd így folytatta:

A 2013-14-es években megindult a vendégszám- és forgalomnövekedés, így megfelelő adózási háttér, versenyképes marketing háttérmunka mellett 2017-től normalizálódhat az érintett a vállalkozások gazdálkodása.

Az Artisjus arra számít, hogy a jogdíjcsökkenés következtében több vendéglátóhely dönt majd a nyilvános zenefelhasználás mellett 2015-től. Ez reményeik szerint közép- vagy hosszabb távon képes lehet ellensúlyozni a díjcsökkentés hatását - a több helyen szóló zene pedig több elégedett vendéghez, és így sikeresebb vendéglátóiparhoz vezethet.

A jövő évtől esedékes díjcsökkentés a szállodai szobákban történő zeneszolgáltatást nem érinti, mivel tavaly két évre rögzítették csillagkategóriánként az országos szobakihasználtságon alapuló tarifákat.

A jogdíjtervezetet az Artisjus előzetesen egyeztette a VIMOSZ-szal és a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségével (MSZÉSZ), és az egyetértésükkel benyújtotta a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának. A végső döntés a közigazgatási és igazságügyi miniszter hatásköre, decemberre várható a jóváhagyás.

 


URL: https://www.penzcentrum.hu/vallalkozas/igy-lesz-olcsobb-a-vendeglatosok-elete.1042350.html