Pénzcentrum

Tényleg ez a legnagyobb gáz a panellakásokkal?

2014.09.22. 17:05

Környezetbarát, olcsó és áramkimaradás alatt is működik - ezek a távfűtés jellemzői, a magyarok fele viszont nem ismeri az elterjedt fűtési forma előnyeit. A csepeli és pesterzsébeti lakótelepeket távfűtéssel ellátó Alpiq Csepeli Vállalatcsoport felmérése szerint számos tévhit kering még a köztudatban. A fűtésszezon kezdete a nyakunkon, érdekes azonban, hogy a magyarok fele nincs tisztában a gáz és az egyéb fűtési lehetőségek költségeivel.


A panelnek számos előnye és hátránya van, a felmérés szerint a magyarok legfőbb hátrányként a távfűtés költségeit róják fel a lakótelepi lakások esetén, csupán negyedük van tisztában azzal, hogy ez a legolcsóbb fűtési formák egyike.

Amit sokan figyelmen kívül hagynak a költségek összehasonlításakor, hogy a távfűtés esetében nem kell megvennünk az egyedi cirkót vagy a kazánt, nem kell karbantartásra vagy komoly hiba esetén a cserére költeni, de nincs szükség például a kémény ellenőrzésére és javítására sem. Ezek közvetve mind a fűtésköltség részeit jelentik

- mondta el Kovács Attila, az Alpiq munkatársa.

A panellakók viszont leginkább a rossz hőszigetelésre és a zajokra panaszkodnak. A lakótelepeken élők válaszaiból kiderül, hogy a felújított panel vonzó lakóhely, de a családi házban élők fele is szívesen lakna újszerű lakótelepi lakásokban.

Napokig nincs meleg víz a távfűtött lakásokban a nyári karbantartás alatt - gondolja a válaszadók fele. Az igazság azonban az, hogy szemben a régebbi gyakorlattal, ma már egyáltalán nem szünetel a vízszolgáltatás az éves ellenőrzések alatt. Előnye még a távfűtésnek - ezzel a panellakók 71 százaléka tisztában is van -, hogy ha nincs áram a lakásban, attól még működik a fűtés, ellentétben a központi gázfűtéssel és a gázcirkókkal, ahol az indításkor szükséges az elektromos szikra.

Dániában a távfűtés a lakások több mint 50 százalékában elérhető, Magyarországon ez 16 százalék. Az Alpiq Csepeli Erőműve jelenleg 19 ezer lakásban biztosítja a távfűtést Budapesten, reményeink szerint ez a szám a jövőben még nőhet

- mondta el Kovács Attila.

A megkérdezettek csupán 45 százaléka tudja azonban, hogy a távfűtés a leginkább környezetbarát fűtési rendszer. "Nem elhanyagolandó tény, hogy a távfűtéses környezetben, a lakótelepek lakásaiból nem kerül e levegőbe szén-dioxid, szén-monoxid és nitrogén-oxid. Ráadásul a mi esetünkben a hő mint az áramtermelés mellékterméke jut el az erőműből a lakásokba, tehát előállításakor nem keletkeznek más anyagok." - tette hozzá a szakember.

 


URL: https://www.penzcentrum.hu/otthon/tenyleg-ez-a-legnagyobb-gaz-a-panellakasokkal.1041982.html