Pénzcentrum

Nem egészséges, ha ennyit alszol

2014.09.04. 14:00

Többek között a munkában is sikeresebbek lennénk, így több pénzt keresnénk, ha megfelelő minőségben aludnánk. Ugyanis nem a mennyiség a fontos, hanem az, milyen jól alszunk. Sokat próbálkozni sem érdemes, ha valaki túl sokat alszik, az sem egészséges.

Az alvászavar a tíz leggyakoribb orvosi panasz egyike, a lakosság harmadának az élete során legalább egyszer van olyan alvászavara, amely egy hónapnál tovább tart. Nem gyakrabban fordul elő nyáron, ilyenkor sok esetben javulnak is a tünetek, hiszen kevesebb a stressz, jobban ki tudunk engedni

- mondta Purebl György. A Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézet igazgatóhelyettese hozzátette: a meleg, különösen idősebbek esetén ronthat az alvás minőségén. Érdemes megfigyelni, hogy nyaralás, utazás esetén hogyan változik az alvásunk. Az rendben van, ha az új környezetben egy-két napig rosszabbul alszunk. Fontos figyelemfelkeltő tényező azonban, ha az új helyen jobban alszunk. Ez azt mutatja, hogy az otthoni alvásunkkal valami nincs rendben, és érdemes foglalkozni vele.


Az alvás mennyiségénél fontosabb a minősége, de egy nagy európai vizsgálat szerint azoknak, akik öt óránál kevesebbet, vagy tíz óránál többet alszanak, sokkal sérülékenyebb az egészsége és akár korábban is halhatnak meg, tehát se a túl sok, se a túl kevés alvás nem jó.

Az ebéd utáni alvásnak fontos szerepe van, az emberiség nagyobb része alszik ebéd után, mint amennyi nem

- emelte ki a szakember. Hozzátette: jó volna, ha volna délutáni alvás, mert a bioritmus része. Annyival kevesebbet alszunk éjjel, és kicsit el is tolja a bioritmusunkat. Ahol van szieszta, ott később vacsoráznak és fekszenek le. De az ember nagyon alkalmazkodóképes élőlény, viszonylag jól kibírjuk, hogy a délutáni alvás kiesik az életünkből, azt sokkal kevésbé, ha az éjszakaival vannak gondok.


URL: https://www.penzcentrum.hu/karrier/nem-egeszseges-ha-ennyit-alszol.1041512.html