Pénzcentrum

10+1 fontos kérdés és válasz a devizahiteles csomagról

2014.07.08. 14:02

Az elmúlt napokban rengeteg olvasói levelet kaptunk devizahiteles témában, első cikkünkben azokra a kérdésekre válaszolunk, amik a legtöbb olvasónkat érdeklik. Kiderül, hogy kiknek jár vissza pénz, kiket zár ki a törvény elévülés miatt, és az is, hogy kik azok a végtörlesztők akik visszatérítésre számíthatnak.


Korábbi cikkünkben felhívást intéztünk olvasóinkhoz, miszerint írják meg kérdéseiket a devizahiteles törvényjavaslattal kapcsolatban. Rengeteg levelet kaptunk, ezért egy összefoglaló cikkben válaszolunk a kérdésekre, ahol elolvashatod a legfontosabb tudnivalókat az új szabályozásról.

Hova forduljak, hogy minél előbb megkapjam a pénzt?


Sokan már most számítanak a plusz bevételre, de ezzel két ok miatt is jobb, ha várnak:

Miért csak az kaphatja vissza a pénzt, akinek lezárt hitele van? Akinek még él a hitele attól ugyanúgy elvették a pénzt!

A még élő szerződéssel rendelkezők is visszakapják a pénzt, csupán más formában. Az ő esetükben ugyanis a tőketartozást csökkentik, amivel egyébként hosszú távon jobban járnak, mintha készpénzben kapták volna meg az összeget. Az ő terheik a törlesztőrészleteket csökkentik, ami a havi kiadások terén segítség a családoknak.

További kérdésekre választ kaphatsz, ha meghallgatod a Morning Show tegnapi adását, amiben tegnap Ráski Péter, a Pénzcentrum.hu szerkesztője válaszolt devizahiteles kérdésekre:
A végtörlesztőknek is jár a pénz?

A végtörlesztést két kategóriára kell bontani:

A kisvállalkozóknak is jár a visszatérítés?

Ugyan a javaslatban még nem szerepel, de a kormány utalt arra, hogy későbbiekben a kisvállalkozásoknak is segíthetnek devizahiteleik rendezésében. Ennek a részletei azonban még egyáltalán nem ismertek. Nem biztos, hogy ebben az ügyben megoldás fog születni, mivel a Növekedési Hitelprogram első pillére ezen devizaadósok megsegítésére született meg.

Milyen esetben évül el a követelésem?

Az elévülést a törvény hatályba lépésétől kell számolni, ettől az időponttól visszaszámolva öt év a határ. Aki tehát az elmúlt öt évben zárta le a hitelszerződését, annak a teljes futamidőre jár a visszatérítés. Lényeges, hogy a még élő szerződéseknél szintén az egész futamidőre jár a pénz.

Milyen típusú hitelek után jár vissza pénz?

A pénteken megszavazott törvény szerint nem csak devizahitelek esetében jár vissza pénz, hanem az egyoldalú kamatemelések tisztességtelenségét is vizsgálják a bíróságok, és ezek esetében is járhat vissza pénz, ha tisztességtelen volt a szerződésmódosítás. Ezek a konstrukciók esetén járhat vissza pénz deviza és forint alap esetén is:


Hogyan számoljam ki a visszajáró pénzt?

A visszajáró összeget elég bonyolult algoritmus alapján számolják majd ki a bankok. A folyósítási árfolyamrés kiszámításáról viszont korábban már írtunk, ez valamivel egyszerűbb, igaz csak az egyik jogcím, ami alapján pénz jár vissza. Az összeg kamatos kamatának kiszámítása igen bonyolult, ezért ezt nem számítottuk ki, viszont egy későbbi cikkünkben erről is olvashatsz.

Mi biztosítja, hogy nem vernek át a számításnál a bankok?

Ugyan a bankok végzik a számításokat, azonban minden adatot kötelesek lesznek elküldeni a Magyar Nemzeti Banknak (MNB), ahol ellenőrzik a azok helyességét. Azt még nem lehet tudni, hogy minden egyes számítást ellenőriznek, vagy csupán szúrópróba szerű lesz az ellenőrzés.


Mi a helyzet, ha végrehajtás alatt van a fedezet vagy a hitel behajtókhoz került át?


Ezekről az esetekről a most megszavazott törvény nem rendelkezik, ezért a hitelszerződés lezárásának időpontja a mérvadó, tehát, ha öt éven belül került a végrehajtóhoz a tartozás, akkor lehet számítani az összegre. Fontos, hogy a speciális esetekre a későbbi törvényekben várhatóan kitérnek, szabályozás fog születni róluk.

Az árfolyamgátasakra vonatkozni fog a visszatérítés?

Az árfolyamgát konstrukcióra külön nem tér ki a friss törvény, ezért a mostani állás szerint jár visszatérítés, viszont találkozhattunk olyan kormánykommunikációval, ami alapján arra következtethetünk, hogy egy későbbi törvény szabályozni fogja azt, hogy az árfolyamgáttal élőknek jár-e visszatérítés, és ha jár, akkor az árfolyamgát kezdetéig, vagy az egész tartamra megilleti őket a visszatérítés.

 


URL: https://www.penzcentrum.hu/hitel/10-1-fontos-kerdes-es-valasz-a-devizahiteles-csomagrol.1041069.html