Pénzcentrum

Még idén elkészülne a devizahitelesek végleges csomagja

2014.04.01. 18:30

A bankokkal egyeztetve még idén döntenek az új devizahiteles csomagról úgy, hogy 2015-tel megszüntetik az ügyfelek árfolyamkockázatát - mondta a Fidesz kormányzati terveiről Rogán Antal frakcióvezető a hvg.hu-nak. A véglegesnek szánt megoldás szerinte a forintosítás és a mostani, ideiglenesnek tekintett árfolyamgát között lehet.


Viszonylag gyors munka vár a parlamentre a devizahiteles ügyben: "lehetőleg még 2014-ben lehetősége lesz arra, hogy döntést hozzon a devizahitelek kivezetéséről, illetve 2015-tel végleg megszűnik az ügyfelek árfolyamkockázata" - fogalmazott a frakcióvezető.

Elmondta: az új, immár véglegesnek tekinthető csomag összeállításával megvárják a Kúria jogegységi döntéseit, amelyekkel szerinte júniusnál tovább már nem szabad húzni az időt. Mint ismeretes, a Kúria még az Európai Bíróság április 30-án kihirdetendő ítéletére vár, hiszen erre alapozná döntését az egyoldalú kamatemelések és az árfolyamrés ügyében.

A bankokkal egyeztetve vezetné ki Rogán a devizahiteleket, hiszen az Alkotmánybíróság márciusi ítélete kimondta: arányos teherviselésre van szükség. Ahhoz azonban, hogy a parlament belenyúlhasson a már megkötött devizahitel-szerződésekbe, ismerni kell a Kúria véleményét két ügyben: a nagyobb tételt jelentő kamatemelések és a kisebb tételt képviselő árfolyamrés visszamenőleges visszafizetése ügyében.

Rogán szerint az árfolyamrés (a törlesztési és a folyósítási árfolyam különbsége) egy az egyben visszajár az ügyfeleknek, az pedig csak technikai kérdés, hogy ezt egyszeri átutalással vagy a jövőbeni törlesztőrészletekbe beszámítva számolják el.

Az árfolyamgáton kívüli és belüli ügyfelekre ugyanazt a megoldást alkalmaznák: "a bent lévőket semmilyen hátrány nem érheti". Nem az árfolyamgát kötelezővé tételén gondolkodnak, mert az Rogán szerint ideiglenes intézmény, az új megoldás viszont végleges lesz. "Forintosítani így is, meg úgy is lehet. A megoldás talán a forintosítás és az árfolyamgát között van." - fogalmazott. Addig is az árfolyamgátba való belépésre buzdítja az ügyfeleket.


URL: https://www.penzcentrum.hu/hitel/meg-iden-elkeszulne-a-devizahitelesek-vegleges-csomagja.1039849.html