Pénzcentrum

Itt az újabb devizahiteles csomag: családi csődvédelem készülődik

2013.08.13. 09:50

Szerdai ülésén tárgyalhat a kormány a devizahitelesek megsegítéséről és a családi csődvédelem bevezetéséről is - értesült a Magyar Nemzet. A családi csődvédelem az új információk alapján kiegészíti a készülő mentőcsomagot: azokon segítenek vele, akik nem jelzálogfedezetű devizahitelek miatt kerülnek nehéz helyzetbe.


Május végén a közszolgálati média arról számolt be, hogy elkészült a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) javaslata alapján a családi csődvédelem tervezete, és erről már a nyári szünet előtt szavazhat az Országgyűlés. A szavazás végül elmaradt, és a magáncsőd ezen formájának részletei sem kerültek azóta napvilágra, a Magyar Nemzet szerint azonban holnap a kormányülés napirendjére tűzik. A javaslatcsomag alapján korábbi információk szerint a magáncsődöt jelentő családok csődgondnokot kapnának (közvetítő a bank és az adós között), aki a meglévő családvédelmi rendszerben működve kezelné a háztartások pénzügyeit: meghatározhatná például, mennyit költhetnek ruházkodásra, tanulásra, és megtilthatná a luxuskiadásokat, miközben a hiteltörlesztésre is ügyelne.

Bagdy Gábor, a KDNP alelnöke, Budapest főpolgármester-helyettesének májusi nyilatkozata szerint a gondnok az életviteli tanácsadás mellett segítené a bankok és az adósok közötti megállapodások tető alá hozását, például az adósság átütemezéséről. "Szerencsés esetben ez a megállapodás oda is vezethet, hogy néhány év törlesztés után a hitelezők az adósság egy részét el is engedik; ez az igazi nagy nyereség és a tiszta lappal indulás lehetőségét nyitja meg"- mondta az alelnök. Mindez azoknak lehet segítség, akik összegyűlt adósságukat csak részben tudják teljesíteni, de készek a minél nagyobb összeg törlesztésére. Az így együttműködő adósok akár a saját otthonukban is maradhatnak. A csődeljárás időtartama a lejárt tartozás mértékétől is függhet, de akár 15-20 év is lehet.

A keddi Magyar Nemzet az eddigi értesüléseket azzal bővítette, hogy a kormány szerdai ülésén tárgyalhat a deviza jelzáloghiteleseknek segítséget nyújtó új mentőcsomagról és a családi csődvédelem bevezetéséről is, utóbbi pedig azok számára nyújtana megoldást, akik nem jelzálogfedezetű devizahitelt vettek fel.


URL: https://www.penzcentrum.hu/hitel/itt-az-ujabb-devizahiteles-csomag-csaladi-csodvedelem-keszulodik.1037369.html