Pénzcentrum

Így vásárolunk a jövő boltjaiban: csodálkozhatnak a magyar vevők is

2013.04.29. 05:32

Szép lassan a magyar boltokban is helyet kap a csúcstechnológia. A hazai élelmiszerüzletekben is egyre gyakrabban találkozhatunk olyan újszerű megoldásokkal, amelyek segítik a vásárlást, könnyebbé teszik a vevők, vagy épp az eladók dolgát. A Pénzcentrum.hu mutatja, hogy vásárolunk néhány év múlva.


Izgalmas fejlesztésekkel találkozhatnak a magyar vásárlók is, egyre több boltban. A technológiai cégek az üzletláncokkal együttműködve egyre több olyan megoldást fejlesztenek, amelyek nem csak megkönnyítik, felgyorsítják a vásárlást, hanem élményszerűbbé teszik azt, felkeltik a vevők figyelmét egyes termékekre. Ugyanakkor az eladókat is segítik ezek az újdonságok, például abban, hogy alaposabban informálhassák a vásárlókat.


Fotó: Pénzcentrum.hu

A digitális polccímkék egyik legnagyobb előnye, hogy pillanatok alatt lehet változtatni a termékekhez tartozó leíráson, például ha új termék érkezik az üzletbe. Ezzel együtt rendkívül energiatakarékosak, és szinte megszólalásig hasonlítanak a hagyományos címkékre.


Fotó: Pénzcentrum.hu

A boltosok az akciókat is kihangsúlyozhatják a digitális polccímke segítségével.


Fotó: Pénzcentrum.hu

Az egyik legjobb felhasználási lehetőség a zöldség-gyümölcs osztály, hiszen itt napon belül is változhat a termék ára (például zárás előtt leértékelik a gyorsan romló termékeket.)


Fotó: Pénzcentrum.hu

A vásárlók már magyar boltokban is találkozhatnak speciális borkínáló terminálokkal. Az érintőképernyős készülékek használata kimondottan egyszerű, nem csak az egyes borok jellemzőit mutatják meg, hanem recepteket is ajánlanak - ezt egy mozdulattal ki is nyomtathatjuk. A cetlik egyébként reklámozásra is alkalmasak - például ajánlanak a recepten egy tésztát, vagy szószt.


Fotó: Pénzcentrum.hu

Az egyik legnagyobb újdonság a QR-kódos vásárlás: beolvassuk a kódokat az okostelefonunk segítségével, a rendszer bővebb információt ad a termékről, esetleg ajánl egy akciót.


Fotó: Pénzcentrum.hu

Betesszük a (QR-kóddal beolvasott) terméket a kosárba, a pénztárnál pedig (a törzsvásárlóknak) nem kell kipakolni a megvásárolandó árucikkeket a futószalagra, mivel a pénztáros már tudja, hogy mi az, amit betettünk a kosarunkba (természetesen szúrópróbaszerűen ellenőrzik, hogy azok e termékek vannak-e a kosarunkban, amiket regisztráltunk a rendszerben). Így jelentősen lerövidül a vásárlás ideje, a bolt pedig - mivel ismeri vásárlási szokásainkat - tud nekünk speciális akciókat, kedvezményeket ajánlani.


Fotó: Pénzcentrum.hu

Kenyérszeletelő gépekkel már több boltban is találkozhatunk, a legújabb készülékek azonban már sokkal gyorsabban dolgoznak, ráadásul beállíthatjuk azt is, pontosan milyen vastag szeleteket szeretnénk.


Fotó: Pénzcentrum.hu

Izgalmas újdonság a speciális kamerával ellátott mérleg, amely önmagától felismeri, hogy milyen gyümölcsöt, zöldséget helyeztünk rá. A készülék programozható, így sokféle terméket felismer.


Fotó: Pénzcentrum.hu

Létezik már olyan mérleg is, amely az eladónak mutatja meg a termék összetevőit, allergén információit, sőt, receptet is ajánl (természetesen ezt is megkaphatjuk nyomtatható formátumban). A mérleg másik, vevő felőli oldalán található kijelzőn két vásárlás között reklámfilmeket, bemutató-videókat nézhetünk.


A képek a siófoki Kereskedelmi Konferencián készültek. Köszönjük a Laurel Kft. és a Bizerba Hungária Kft. munkatársainak segítségét.


URL: https://www.penzcentrum.hu/vasarlas/igy-vasarolunk-a-jovo-boltjaiban-csodalkozhatnak-a-magyar-vevok-is.1036271.html