Pénzcentrum

A takarékok nem mentek az Alkotmánybírósághoz

2011.10.06. 10:02

Nem csatlakozott az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség (OTSZ) ahhoz az alkotmánybírósági beadványhoz, amelyben a Magyar Bankszövetség a devizahitelek végtörlesztéséről szóló törvény megsemmisítését kéri.


Az azenpenzem.hu információi szerint az OTSZ levelet írt minden tagjának, amiben az áll, hogy a kérdésben mindenki a saját üzleti érdekei mentén döntsön. A szövetséghez tartozó 108 takarék a takarékszövetkezetek 80 százalékát tömöríti.

Varga Antal, az OTSZ ügyvezető igazgatója az MTI-nek azt mondta, hogy technikai okokból nem csatlakozott a szervezet, a bankszövetség elnöksége ugyanis úgy foglalt állást, hogy a jelzáloghitelezést folytató tagintézetek ezt egyenként tegyék meg, az OTSZ pedig nem folytat ilyen tevékenységet. Az OTSZ levelet írt a tagszervezeteknek, amiben az áll, hogy egyénileg döntsenek - erősítette meg azenpenzem.hu információját.

A bankszövetség hétfőn jelentette be, hogy az Alkotmánybírósághoz fordul, hogy állapítsa meg a devizahitelek végtörlesztéséről szóló törvény alkotmányellenességét, és semmisítse meg azt.

Az OTSZ kedden közleményben ismertette, hogy a szövetkezeti hitelintézetek december végéig 10-11 százalékos hiteldíjjal kínálnak forinthitelt a devizahitelt végtörleszteni készülőknek, és arra számítanak, hogy a végtörlesztési lehetőségnek köszönhetően visszanyerik korábban elvesztett ügyfeleik egy részét. A forinthitel árazása átlátható, a kamat az irányadó bankközi kamatlábhoz, a hathónapos BUBOR-hoz kötött, s ahhoz igazodva félévente változik.

A szövetkezeti integráció központi bankjának számító Takarékbank által kifejlesztett hitelt nem teljesen egységes feltételek mellett kínálják a takarékok, miután az integrációhoz tartozó 108 hitelintézetnek van mozgástere az üzleti döntéseknél.

A végtörlesztés ugyanakkor nemcsak üzleti lehetőséget jelent, mert egyes takarékoknál veszteséget okozhat a deviza-lakáshitelek végtörlesztése. A 6000 milliárd forint értékű devizajelzálog-hitelállománynak csak mintegy 1,4 százaléka van az OTSZ tagszervezeteinél. 

 


URL: https://www.penzcentrum.hu/hitel/a-takarekok-nem-mentek-az-alkotmanybirosaghoz.1030043.html