13 °C Budapest

Zsarolóvírus söpört végig a világon: leálltak a számítógépek

MTI
2017. május 13. 09:03

Kibertámadás érte pénteken több brit kórház informatikai és távközlési hálózatát és számos spanyol vállalatot, a zsarolóvírussal végrehajtott támadás azonban a BBC értesülése szerint péntek estig 74 országra terjedt ki. A Kaspersky Lab orosz számítógépes biztonsági cég szerint a legtöbb fertőzési kísérlet Oroszországban történt.

A brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) angliai részlegének közlése szerint az érintett kórházak zömében akadozott, sok esetben leállt a telefonszolgáltatás és a számítógépes rendszerek működése. Ezekben a kórházakban felfüggesztették a nem sürgősségi problémával jelentkező betegek fogadását, és előre tervezett műtéteket halasztottak el. Több kórház maga állította le informatikai rendszereit, hogy megvédje adatbázisait a behatolási kísérletektől.

Az NHS digitális rendszereit kezelő részleg - NHS Digital - péntek este kiadott közleménye szerint a probléma legalább 23 angliai és skóciai körzetben jelentkezett.

Theresa May megerősítette péntek esti nyilatkozatában, hogy a támadásnak nem a brit állami egészségügyi szolgálat volt a fő célpontja. A brit miniszterelnök közölte:

nemzetközi kibertámadásról van szó, amely sok országban számos intézményt érintett.

Hozzátette, hogy a brit kormány elektronikus kommunikációfigyelő kémszolgálatának (GCHQ) országos kiberbiztonsági központja (National Cyber Security Centre, NCSC) is vizsgálja az incidenst az NHS Digital szakértőivel együttműködésben.

A miniszterelnök szerint a brit kormánynak nincs tudomása arról, hogy a kibertámadás elkövetői hozzáfértek volna páciensek személyes adataihoz.
Az NHS Digital pénteki tájékoztatása szerint úgynevezett ransomware támadás történhetett, vagyis a brit egészségügyi szolgálat informatikai rendszereiben egy olyan számítógépes vírus terjedhetett szét, amelynek készítői 300 dollárnak megfelelő összeget próbálnak kizsarolni a felhasználóktól a bitcoin nevű virtuális valutában a rosszindulatú program által zárolt adatok hozzáférhetővé tételéért (ransom angolul váltságdíjat jelent).

Több spanyol vállalat informatikai rendszerét is zsarolóvírus-támadás érte a nap folyamán - erősítette meg a hírszerzéshez tartozó nemzeti kriptográfiai központ (CCN). A központ nem nevezte meg a támadásban érintett spanyol cégeket, de több sajtóorgánum szerint a Telefonica nevű távközlési óriáscég, az Iberdrola energetikai vállalat, a Gas Natural gázszolgáltató, a BBVA bank és a Vodafone is köztük van. A cégek többsége cáfolta a sajtóban megjelenteket.
Chema Alonso, a Telefonica adatbiztonsági főnöke az El Confidencial című internes lapnak elismerte a támadást.

Mint mondta, az a belső hálózatukat érinti, de dolgoznak a megoldásán, az ügyfeleket és a szolgáltatásokat nem érinti a probléma. A lap a Telefonica munkatársaira hivatkozva beszámolt arról is, hogy a cég madridi központjában dolgozókat arra kérték: hagyják abba a munkát és kapcsolják ki gépeiket.

A Kaspersky Lab orosz számítógépes biztonsági cég

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

a világ 74 országában 45 ezer támadást észlelt

a WannaCry program részéről, és megállapította, hogy a legtöbb fertőzési kísérlet Oroszországban történt - közölte péntek este az Interfax orosz hírügynökség. Hozzátették, hogy a támadás elkövetői 300-600 dollár váltságdíj kifizetését követelték a bitcoin virtuális valutában.

Az orosz Megafon mobiltelefon-társaság közölte, hogy a cég központjaiban Oroszország-szerte lefagytak a számítógépek.

Támadások érték az orosz belügyminisztérium szervereit is.

A Kaspersky Lab szakemberei elemzik rosszindulatú szoftver változatait, hogy megpróbálják megtalálni az adatok dekódolásának lehetőségét.
Az Egyesült Államokban egyelőre nem tudnak arról, vannak-e amerikai érintettjei a pénteken kibontakozott, világszerte számos országot érintő nemzetközi kibertámadásnak.

A The Wall Street Journal című napilap értesülései szerint az Egyesült Államokban egyelőre nem észleltek kibertámadásokat. Támadási kísérletekről azonban a vírusvédő szoftvereket gyártó egyik informatikai cég képviselője beszámolt.

A lap - miután a hackerek a Microsoft Windows rendszerének sérülékenységét kihasználva intéznek támadásokat az informatikai rendszerek ellen - megszólaltatta a Microsoft szóvivőjét, aki azonban csak annyit mondott: tudják, mi zajlik, és tanulmányozzák a helyzetet.
Az Egyesült Államok Nemzetbiztonsági Ügynöksége (NSA) nem kívánta kommentálni a történteket.

Jakub Kroustek, a víruselhárító szoftvereket forgalmazó Avast cég egyik vezető informatikusa viszont azt közölte: az Avast szoftverei pénteken 57 ezer behatolási kísérletet védtek ki.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm