2020. augusztus 10. hétfő Lőrinc

Vízparti telek 1,3 millióért a Balatonnál? Ilyen is van!


Nagyot tévedsz, ha azt hiszed, hogy vízparti telket csak a szupergazdagok tudnak venni a Balatonnál. Badacsonytomajon ugyanis már alig több mint 1 millió forint is elég egy saját "strandhoz". Igaz, jónéhány kompromisszummal.

Az Otthontérkép adatbázisában kutakodva akadt meg a szemünk a következő hirdetésen: "Badacsonytomaj, Lábdihegy részén, 737 négyzetméteres,

vízparti telek, 1 millió 260 ezer forintért ELADÓ!"

Igen, jól olvasod, nem elírás: az irányár valóban potom 1 millió 260 ezer forint (hirdetéstől függően 1,26 mFt vagy 1,36 mFt). És hogy mi a trükk? Hát csak annyi, hogy:

3686 m2-es külterületi rét megnevezésű ingatlan 737 m2-es része eladó. Nincs közmű, nincs kerítés és építeni sem lehet. V-1 övezeti besorolás és Natura 2000 terület

- hívják fel a figyelmet a hirdetésben.

Azt viszont fontos kiemelni, hogy az építésre vonatkozó tiltásnak nincs feltétlenül köze ahhoz, hogy az ingatlan Natura 2000 területen fekszik (persze a hatóság dönthet úgy; és még az önkormányzat is hivatkozhat saját hatáskörében erre - ez utóbbit lásd alább). A vonatkozó rendelet szerint ugyanis a

(...) Natura 2000 területre irányuló hatósági eljárás során a felügyelőség, illetve külön jogszabályban meghatározott természetvédelmi hatóság szakhatósági hozzájárulása szükséges

Tehát alap esetben elképzelhető a telekalakítás, illetve beépítés, csak az engedélyezési eljárás - és az előírásoknak való megfelelés - jóval nagyobb falat.

Na persze az önkormányzat a helyi rendezési tervében hozhat tiltó határozatot, és az indoklásban akár hivatkozhat arra is, hogy az érintett terület részt vesz a Natura programban. Sőt, a fenti hirdetés esetében akár még az is elképzelhető, hogy azért nem lehet építkezni, mert a teljes terület osztatlan közös tulajdonban van.

Sátor, jurta, lakókocsi...

Nem lehet építkezni? Na és! 1 millió 260 ezer forintért lehet egy falatnyi vízparti telked a Balatonnál, saját nádassal, stéggel (na persze a terület megóvásának, fenntartásának állandó költségeiről nem szabad megfeledkezni). Aludni meg tudsz akár sátorban, lakókocsiban is, de pár százezer forintért akár egy téliesített jurtát is felállíthatsz.

Ja, hogy nincs mellékhelység, angol WC? Nos, ma már bőven van élet a pottyantóson túl, az ún. száraz toalettek ugyanis ma már remek alternatívát jelentenek a nem csatornázott területeken.

És ki tudja, lehet, hogy egyszer, például egy újraszabályozás után, a mostani bekerülési költség százszorosát fogja majd érni az ingatlan. Persze ez puszta spekuláció...

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk

Portfolio HR Revolution 2020 Konferencia

Vörös riadó! A munkaerőpiac aktuális kérdései, kihívásai, és természetesen a lehetséges megoldások.

Sustainable World 2020 Konferencia

A jövő vállalata konferenciát, melyen a fenntarthatóságról, zöld finanszírozásról és befektetésekről, az energiatársaságok aktuális helyzetéről, és a zöld vállalatok kihívásairól, lehetőségeiről lesz szó.