15 °C Budapest

Visszapattanhat a magyar lakáspiac: mibe érdemes fektetni a koronavírus után?

2020. május 7. 21:28

Az ingatlanfinanszírozási piac szereplői már előre tekintenek. Logisztikai parkot, lakóházfejlesztést vagy irodaépület-projektet részesítsen most előnyben egy építőipari vállalkozás? Beruházók, kivitelezők, nagybefektetők, kisvállalkozások egyaránt azt találgatják, melyik piaci szegmens lesz a nyerő.

Nem minden szereplő teheti meg, hogy kivár még fél évet, míg kitisztul a kép. Pedig most lenne idő üzleti stratégiát újraírni, szektorokat vizsgálni, befektetési célokat mérlegelni. Az ingatlan mindennél jobb befektetés hosszú távon, még ha van is átmeneti lassulás vagy csökkenés - ismertette a hitelintézet tapasztalatait a Sberbank projektfinanszírozási vezetője.

A korábbi kedvezményes időszak után idén a 27%-os áfa, a koronavírus-járvány és a befektetői források állampapírba csoportosítása együttesen vitt be megrendítő erejű csapást az ingatlanpiacnak az elmúlt hónapokban. A folyamatnak nem csak az az eredménye, hogy a botcsinálta fejlesztőktől megtisztul a piac, de a talpon maradók körében is óriási hajsza megy most a kedvezményes áfás rozsdaövezeti telkekért. A lakásépítés mindazonáltal továbbra is vonzó marad a szektoron belül, mert a fejlesztésekhez kedvezőbb hitelkonstrukciót érhetők el, és akár a várt bérlakásprogramot is elhozhatja a gazdasági válság - mondta el Kővári Mihály.

Ami az irodapiacot illeti, a home office felfutása még nem jelenti automatikusan a fejlesztések végét. Noha a járvány miatt megnövekedik a kínálat, de a nemzetközi összehasonlításban olcsó budapesti piac fel fogja szívni az állományt. A külföldiek szemében vonzó a magyar főváros a Sberbank szakértője szerint. A tulajdonosok és a bérlők inkább bérleti díj-konszolidációban, átütemezésben állapodnak meg, nem az irodaterület csökkentésében - áll a Sberbank közleményében.

A logisztika pedig egyenesen az egyik nyertes szektora a mostani válságnak. A járvány bebizonyította, hogy óriási potenciál van a csomagszállításban, webáruházban és online rendelésben. Akinek ilyen, logisztikai célra használható ingatlana van, az ki fogja tudni adni a jövőben, ebben a piacban még sok fantázia van Kővári Mihály szerint.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem