2020. szeptember 30. szerda Jeromos

Világjárvány terjed hazánkban: ettől lehet ingerlékeny, feledékeny a magyar


Világszerte háromból egy felnőtt szenved az alvászavar valamilyen formájától. Ez nem csak életminőségünket befolyásolja, hanem mint arra egy friss kutatás rávilágított, súlyos gazdasági károkat is okoz a társadalmaknak.


Az alvászavarral küszködők száma folyamatosan növekszik az Oxford University tanulmánya szerint, amely a Sleep (Alvás) című folyóiratban jelent meg. Néhány évvel ezelőtt még a válaszadók 20-30 százaléka nyilatkozott úgy, hogy rendszeresen rosszul alszik, addig ez az arány a mostani, felnőtt ausztrál lakosok körében végzett tanulmány elkészítésekor már 33 és 45 százalék közé esett.

A kutatók az elégtelen alvás gazdasági következményeit vizsgálták. Elégtelen alvás alatt értik azt az állapotot, ha valakinek

gondja van az elalvással, annak minőségével vagy fenntartásával, melynek következtében a nappali ébersége csökken, és hetente ez akár több alkalommal is előfordul.

Szétvélasztották a pénzben konkrétan kifejezhető és a ki nem fejezhető összegeket. Közvetlenül fellépő pénzügyi költség

  • a kialakult betegségek egészségügyi ellátásának díjai
  • a termelékenység-csökkenés
  • az egészségügyön kívüli rehabilitáció költsége
  • a figyelmetlenség miatt bekövetkezett járműbalesetek okozta károk
  • az eredménytelenségéből fakadó adókiesés

Nem pénzügyi veszteség pedig egyszerűen a jó közérzetünk elvesztése.

Az alváshiány számokban

Az ausztrál pénzügyi veszteség elrettentő mértékű: összesen 17,88 milliárd dollárra rúgott, míg a nem pénzügyiek 27,33 milliárdra a 2016-17 es időszakban.

Előbbi a GDP 1,55, utóbbi pedig 4,6 százaléka.

Ha csak óvatosan 2 százalékra becsüljük a kialvatlanság okozta gazdaságikiesés mértékét, akkor valószínűleg nem állunk messze a valóságtól, ha azt írjuk, hogy körülbelül 700 milliárd forintos kárt szenved Magyarország az állampolgárok kialvatlanság miatt - derült ki a Pénzcentrum egy korábbi elemzéséből.

De nem csak Ausztráliában okoz egyre nagyobb problémát a járványszerűen terjedő kialvatlanság, hanem az amerikaiak, a kanadaiak, a britek és a magyarok körében is. A Budapesti Alvásközpont felmérése alapján Magyarországon rosszabbul alszunk, mint az európai átlag. A tapasztalatok szerint a lakosság mintegy fele találkozott már az alvászavar tüneteivel, azonban sokan nem ismerik fel, vagy nem vesznek tudomást a problémáról. Vada Gergelynek, a VitalFusion magyarországi igazgatójának országos alvásfelméréséből

kiderült, hogy a magyarok mindössze 7 óra 21 percet alszanak

- olvasható az Alvás Világnapja sajtóközleményében. Vada maga végezte a vizsgálatokat, több mint tízezer szenzor adatait elemezve jutott ehhez az eredményhez.

A következményekről

Ha az agy nem tud megfelelően regenerálódni pihentető éjszakai alvás alatt, akkor annak súlyos következményei lehetnek. Az elégtelen alvás figyelemzavart okozhat, kevésbé tudunk koncentrálni, csökken a motivációnk, veszélyezteti a problémamegoldó képességeinket. Rendezetlenséget eredményez, valamint ingerlékennyé tesz minket, arról nem is beszélve, hogy sokkal hamarabb elfelejtünk dolgokat, romlik a kommunikációs képességünk, hiszen nem tudjuk, vagy csak nehezen feldolgozni a kapott információkat. Megváltozik a reakcióidőnk, csökken a beleérzőképességünk.

Hosszú távon pedig megnő a szívinfarktus, a stroke, a magas vérnyomás, a túlsúly, a diabétesz és akár a depresszió kialakulásának is a kockázata.

A kutatók elismerik a szakemberek egészségmegőrzés terén elért eredményét, ám szerintük érdemes lenne a dohányzás, a cukorbetegség, az elhízás és a depresszió veszélyei mellett a kialvatlanság egyéni és gazdasági következményeire is felhívni a figyelmet. Egy világméretű járvány közepén tartunk: sokan kezeletlen betegség vagy szervi baj miatt nem tudnak aludni, mások a munkahelyi nyomás, de sokan vanna, akik nincsenek tisztában helyzet komolyságával, nem ismerik a veszélyeit vagy egyszerűen nem törődnek vele. Pedig amellett, hogy a közérzetük sínyli meg az éjszakai ébrenlétet, komoly gazdasági károkat is okoznak a társadalmuknak.

Hozzászólások száma: 2 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Kenterbe vágják a világot a magyar IT-sek: de hol vannak még a nyugati fizetések!
A koronavírus-járvány nyomában bizonyos szakmák poziciók, ha ideiglenesen is, de háttérbe szorultak,


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS


Öngondoskodás 2020

Befektetés, vagyon, megtakarítás

Portfolio Private Health Forum 2020

A koronavírus és a magánegészségügy

Budapest Economic Forum 2020

A magyar gazdasági csúcstalálkozó