8 °C Budapest

Világjárvány terjed hazánkban: ettől lehet ingerlékeny, feledékeny a magyar

2018. július 9. 14:31

Világszerte háromból egy felnőtt szenved az alvászavar valamilyen formájától. Ez nem csak életminőségünket befolyásolja, hanem mint arra egy friss kutatás rávilágított, súlyos gazdasági károkat is okoz a társadalmaknak.


Az alvászavarral küszködők száma folyamatosan növekszik az Oxford University tanulmánya szerint, amely a Sleep (Alvás) című folyóiratban jelent meg. Néhány évvel ezelőtt még a válaszadók 20-30 százaléka nyilatkozott úgy, hogy rendszeresen rosszul alszik, addig ez az arány a mostani, felnőtt ausztrál lakosok körében végzett tanulmány elkészítésekor már 33 és 45 százalék közé esett.

A kutatók az elégtelen alvás gazdasági következményeit vizsgálták. Elégtelen alvás alatt értik azt az állapotot, ha valakinek

gondja van az elalvással, annak minőségével vagy fenntartásával, melynek következtében a nappali ébersége csökken, és hetente ez akár több alkalommal is előfordul.

Szétvélasztották a pénzben konkrétan kifejezhető és a ki nem fejezhető összegeket. Közvetlenül fellépő pénzügyi költség

  • a kialakult betegségek egészségügyi ellátásának díjai
  • a termelékenység-csökkenés
  • az egészségügyön kívüli rehabilitáció költsége
  • a figyelmetlenség miatt bekövetkezett járműbalesetek okozta károk
  • az eredménytelenségéből fakadó adókiesés

Nem pénzügyi veszteség pedig egyszerűen a jó közérzetünk elvesztése.

Az alváshiány számokban

Az ausztrál pénzügyi veszteség elrettentő mértékű: összesen 17,88 milliárd dollárra rúgott, míg a nem pénzügyiek 27,33 milliárdra a 2016-17 es időszakban.

Előbbi a GDP 1,55, utóbbi pedig 4,6 százaléka.

Ha csak óvatosan 2 százalékra becsüljük a kialvatlanság okozta gazdaságikiesés mértékét, akkor valószínűleg nem állunk messze a valóságtól, ha azt írjuk, hogy körülbelül 700 milliárd forintos kárt szenved Magyarország az állampolgárok kialvatlanság miatt - derült ki a Pénzcentrum egy korábbi elemzéséből.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

De nem csak Ausztráliában okoz egyre nagyobb problémát a járványszerűen terjedő kialvatlanság, hanem az amerikaiak, a kanadaiak, a britek és a magyarok körében is. A Budapesti Alvásközpont felmérése alapján Magyarországon rosszabbul alszunk, mint az európai átlag. A tapasztalatok szerint a lakosság mintegy fele találkozott már az alvászavar tüneteivel, azonban sokan nem ismerik fel, vagy nem vesznek tudomást a problémáról. Vada Gergelynek, a VitalFusion magyarországi igazgatójának országos alvásfelméréséből

kiderült, hogy a magyarok mindössze 7 óra 21 percet alszanak

- olvasható az Alvás Világnapja sajtóközleményében. Vada maga végezte a vizsgálatokat, több mint tízezer szenzor adatait elemezve jutott ehhez az eredményhez.

A következményekről

Ha az agy nem tud megfelelően regenerálódni pihentető éjszakai alvás alatt, akkor annak súlyos következményei lehetnek. Az elégtelen alvás figyelemzavart okozhat, kevésbé tudunk koncentrálni, csökken a motivációnk, veszélyezteti a problémamegoldó képességeinket. Rendezetlenséget eredményez, valamint ingerlékennyé tesz minket, arról nem is beszélve, hogy sokkal hamarabb elfelejtünk dolgokat, romlik a kommunikációs képességünk, hiszen nem tudjuk, vagy csak nehezen feldolgozni a kapott információkat. Megváltozik a reakcióidőnk, csökken a beleérzőképességünk.

Hosszú távon pedig megnő a szívinfarktus, a stroke, a magas vérnyomás, a túlsúly, a diabétesz és akár a depresszió kialakulásának is a kockázata.

A kutatók elismerik a szakemberek egészségmegőrzés terén elért eredményét, ám szerintük érdemes lenne a dohányzás, a cukorbetegség, az elhízás és a depresszió veszélyei mellett a kialvatlanság egyéni és gazdasági következményeire is felhívni a figyelmet. Egy világméretű járvány közepén tartunk: sokan kezeletlen betegség vagy szervi baj miatt nem tudnak aludni, mások a munkahelyi nyomás, de sokan vanna, akik nincsenek tisztában helyzet komolyságával, nem ismerik a veszélyeit vagy egyszerűen nem törődnek vele. Pedig amellett, hogy a közérzetük sínyli meg az éjszakai ébrenlétet, komoly gazdasági károkat is okoznak a társadalmuknak.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 23. 19:14
Vidus Gabriella, az RTL Magyarország vezérigazgatója a Siófokon jelenleg is zajló Digital-Media Hung...
Bankmonitor  |  2024. április 23. 16:07
Az MNB ma az alapkamat további csökkentéséről döntött: az irányadó kamatszint 50 bázispontos mérsékl...
Holdblog  |  2024. április 23. 12:12
A nyers kakaóbab felhasználásának és kinálatának aránya már harmadik éve deficites, és a jövő is biz...
Kiszámoló  |  2024. április 21. 14:10
A legfontosabb hír a héten az Izrael elleni, eddigi példanélküli támadás volt Irán területéről, aki...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem