7 °C Budapest

Veszélyes mérgeket kenünk a falra? 23 festéket vizsgáltak, mutatjuk az eredményeket

2019. június 22. 11:00

A Tudatos Vásárlók Egyesülete 23 fehér falfesték illékony szervesanyag-tartalmát (VOC) és formaldehid tartalmát vizsgálta meg laboratóriumban. Azt tesztelték, hogy milyen mértékben bocsátják ki ezeket a környezetre és egészségre káros anyagokat, és hogyan tájékoztatnak a gyártók. Ha penészes a lakásunk, megéri-e penészedést gátló festéket venni, vagy azzal csak rontunk a lakás amúgy sem túl jó levegőminőségén?

Huszonhárom különféle, a hazai barkácsáruházakban, festékboltokban kapható fehér falfesték VOC- és formaldehid kipárolgását vizsgálta meg laboratóriumban a fogyasztóvédelmi civil szervezet. Emellett termékcímke alapján azt is pontozták, hogy a festék tartalmazott-e allergizáló hatású isothiazolinone tartósítószert.

A VOC-k nagy része az iparból és az autók kipufogógázaiból kerül a levegőbe. A lakások levegőjébe az illékony szervesanyagok (VOC-ok), ezek közül is a leggyakoribb formaldehid egyrészt a kinti levegőből valamint bútorok, szőnyeg, kárpit, festékek és ragasztók kipárolgásából, a tartósítószerek bomlása során kerül a légtérbe. A lakásba jutó VOC-ok fejfájást, légzőszervi megbetegedést, torok- és szemirritációt okoznak, és csökkentik a koncentrálóképességet; hosszú távon a máj és az idegrendszer károsodását okozhatják. A formaldehid nagyobb koncentrációban allergiát okozhat, és növeli a daganatos megbetegedések kialakulásának esélyét.

Eredmények

A laboratóriumi teszt során a festékek VOC és formaldehid kipárolgását mérték zárt térben huszonnégy órán át 23 Celsius-fokon. Az EU-s szabályok szerint a falfestékek max. 30g/l VOC-ot tartalmazhatnak. A formaldehidre nincs közvetlen határérték. Itt munkaegészségügyi határértéket ad meg az EU-s szabályozás, amely alapján 0,6 mg/m3 a megengedett koncentráció a helységek légterében a festést foglalkozásszerűen végzőknél.

A tesztelt termékek mindegyike kevesebb illékony vegyületet (VOC) tartalmazott a hivatalosan megengedettnél, de a mért értékek között hetvenszeres eltérés volt. Miközben a legkisebb VOC tartalom 0,04 g/l, legmagasabb mért érték 2,79 g/l volt.

Formaldehid tartalom tekintetében is nagy volt a szórás. Miközben volt olyan termék, amelyikben egyáltalán nem volt formaldehid kipárolgás, a legkisebb mért érték 0,006 mg/m3, a legmagasabb érték ennek közel ötszázszorosa 2,83 mg/m3 volt. A tesztelt termékek 30%-nál a formaldehid kipárolgás meghaladta a 0,6 mg/m3 munkaegészségügyi határértéket.

Érdemes figyelembe venni, hogy a VOC és formaldehid-koncentráció jelentősen függ a légcsere intenzitásától és a hőmérséklettől is, alkalmi felhasználóként pedig nem vagyunk kitéve gyakran ennek a terhelésnek. Ha lehet, mégis válasszunk minél kisebb kipárolgású terméket, és festést követően intenzíven szellőztessünk.

Mindössze egy termék, az OBI beltéri fehér falfestéknél nem volt kimutatható formaldehid kipárolgás. Viszont volt olyan termék, (Poli-farbe Platinum falfesték diszperziós beltéri fehér), ahol ugyan feltüntették a címkén, hogy "formaldehid mentes", a laborvizsgálat mégis kimutatott formaldehidet, habár nem ez volt a legmagasabb mért érték.

Termékcímke alapján azt is pontozták, hogy a festék tartalmazott-e allergizáló hatású isothiazolinone tartósítószert. Mindössze 4 terméknél nem volt feltüntetve ez az összetevő. Ezek az élmezőnyben végeztek a többi szempont alapján is.

A drágább jobb? Mit tudnak a független minősített termékek?

A lista élén 99%-kal a penészedést gátló hatású Kreidezeit Mészfesték, második helyen két saját márkás OBI festék, valamint a Bio pin beltéri fehér falfesték végzett, szorosan mögöttük harmadik helyen a Düfa, Swingcolor és Dulux termékei. Mindegyik alacsony VOC és formaldehid tartalommal szerzett sok pontot. A Duluxnak pedig volt olyan terméke is, amelyik a lista végére került, a magas VOC kibocsátás miatt. Érdekesség, hogy a Tudatos Vásárlók Egyesületének 2010-es felmérésében még az OBI sajátmárkás termékeinek volt a legmagasabb kibocsátása.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A lista végén, magas VOC és formaldehid kibocsátással több Polifarbe festék, egy Dulux és egy Tikkurila termék végzett. Érdekesség, hogy a Polifarbe márkának több terméke is 90% fölött teljesített, vagyis egy márkán belül is jelentős eltérés lehet.

A penészedés sok lakásban gondot okoz. Ilyenkor sokan, ha nem tudják megoldani a jobb szigetelést, a hőhíd vagyis a probléma fő okának megszüntetését, penészedést gátló festékkel próbálják áthidalni a problémát. A tesztben szereplő 5, kifejezetten penészedés gátló termékként árusított falfesték közül 4 az élmezőnyben végzett, csak egy került a lista végére a magas károsanyag kibocsátás miatt.

Két terméknek volt független minősítése. Az Öko test sehr gut minősítésű Kreidezeit Mészfesték a lista élén végzett. Az alacsonyabb kipárolgást tanúsító Blaue Engel minősítésű Schöner Wohnen Polarweiss beltéri falfesték habár 95%-kal szintén az élmezőnyben végzett, voltak nála kisebb kipárolgású, de nem minősített termékek is. Úgy tűnik a független minősítés jó támpont lehet a vásárlónak, de nem csak minősített termékek lehetnek jók.

Az ár alapján sem egyértelmű a helyzet. A legjobban szereplő termékek ára 1500 Ft/liter és 350 Ft/liter egységáron mozgott, de a lista végén is találunk 170Ft/liter, 2.000Ft/liter és 7.000 Ft/liter egységáron mozgó terméket is.

Miről tájékoztatnak a termékcímkék?

A festékeken kötelező feltüntetni a VOC maximális koncentrációját. A fogyasztóknak nehézséget okozhat, hogy a termékek jelentős részénél gyártó a hivatalosan megengedett maximális értéket tünteti fel "VOC legfeljebb 30g/l" formában, vagyis ennél kevesebb a termék VOC tartalma, de ezen belül bármennyi lehet. Habár a tesztben szereplő termékek mindegyike a megengedett határérték alatti mennyiségű VOC-ot tartalmazott, a fenti termékcímke információ nem nyújt segítséget a vásárlónak, hiszen nem tud különbséget tenni a valós VOC tartalom között, és amint a tesztből is kiderült akár hetvenszeres különbség is lehet.

Annál a 11 falfestéknél, ahol a gyártó a kötelező törvényi minimumon túl a valóságot jobban megközelítő értéket tüntetett fel (pl. 0,1g/m>), mindegyik esetben valósnak bizonyult a tájékoztatás, ugyanis a laborvizsgálat során is a vállalt értéknél kevesebb VOC-ot mértek a fogyasztóvédők. Elmondhatjuk, hogy a fogyasztóknak érdemes olyan terméket választaniuk, ahol a gyártó pontosabb tájékoztatást nyújt a törvényben előírt minimumnál. Ezek a termékek jellemzően kevesebb VOC-ot tartalmaztak, mint a "legfeljebb 30g/l" információval ellátott társaik.

Hogyan csökkentsük a káros anyag terhelést a lakásban?

Ha például a gyerekszobát az új jövevény tiszteletére nem természetes összetevőket tartalmazó festékkel kenjük át, lehet, hogy mi maguk járulunk hozzá a gyermek asztmájának, allergiájának kialakulásához.

  • A festékekből az első napokban szabadul fel a legtöbb ártalmas vegyület. Ha alaposan szellőztetünk, nem alakul ki a légtérben egészségre káros koncentráció.
  • Keressük a káros anyagoktól mentes, természetes alapanyagokat!
  • Válasszunk olyan terméket, amelyen a gyártó a törvényben előírt minimumnál pontosabban határozza meg a festék VOC tartalmát, így választhatunk alacsonyabb károsanyag kibocsátású terméket.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem