16 °C Budapest

Végre elindul valami? Ezért állhat meg a lakásárak növekedése

2019. július 11. 18:31

A Duna House tranzakciós adatainak elemzéséből egyértelműen látszik, hogy csökkent a befektetési céllal vásárolt lakások száma júniusban. Az első nyári hónapban a becsült tranzakciószámokból és a befektetői arányból kiindulva több mint 600 darabbal kevesebb, közel 3000 ingatlant vásároltak befektetési céllal országosan. Májusban ugyanez az adat 3600 feletti, míg áprilisban 4000-nél is több befektetői tranzakciót mutatott a hazai ingatlanpiacon. A befektetők számának és aktivitásának csökkenése a szakemberek szerint elsősorban a Magyar Állampapír Plusz elszívó hatásának volt köszönhető.

A befektetői változással párhuzamosan a lakossági vásárlóknál, az otthonteremtési célnál is erős visszaesés volt tapasztalható, ebben a szegmensben a júliusban életbe lépő családvédelmi akcióterv miatti kivárás volt a kiváltó ok. A két szegmens együttes mozgása miatt a befektetői arány minimálisan változott az elmúlt hónapban, de mivel már július első napjaiban is emelkedő érdeklődést mért az otthonteremtési vásárlók körében a Duna House, várhatóan jelentősen változni fog az arány a következő hónapokban - írják közleményükben. Amennyiben a lakossági vásárlók száma emelkedni fog és a befektetői vásárlások alacsonyabb szinten maradnak, a befektetői vásárlások az összes adás-vétel számából kisebb súllyal fognak részesedni.

Lakásvásárláshoz használd a Pénzcentrum kalkulátorát!

Az idei júniusi ingatlanpiaci megtorpanás jól látható darabszámban jelentett visszaesést a befektetési célú vásárlók között, sőt Budapesten arányaiban is csökkenés volt tapasztalható. A fővárosban a vásárlók 40 százaléka nyilatkozott úgy, hogy befektetési céllal vásárolta ingatlanát, amely arány az előző hónaphoz képest arányaiban 2 százalékos csökkentést jelent. Amennyiben júliusban a családvédelmi akcióterv kedvezményei előre lendítik az otthonteremtési célú családi vásárlókat, tovább csökkenhet a befektetői arány a hazai ingatlanpiacon és növekedhet az első lakásvásárlók száma. A lakosság körében már július első napjaiban megnövekedett érdeklődést tapasztaltunk, ami várokozásaink szerint a következő hónapokban tényleges ingatlanpiaci tranzakcióként realizálódik majd.

- nyilatkozta Benedikt Károly, a Duna House elemzési vezetője. "A befektetők a júniusi adatok alapján a fővárosban átlagosan 38 millió forintért vettek lakásokat, amely az eddigi legmagasabb, 700 ezer forint feletti négyzetméterárat jelenti ennél a vásárlócsoportnál." A Duna House Barométerben az ingatlanközvetítő vállalat a hét végén fogja publikálni a hazai ingatlanpiac második negyedévének feldolgozott adatait.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm