13 °C Budapest

Újabb vágóhíd bukott meg az ellenőrzésen: csak erős idegzetűeknek ajánlott az ott készült videó

2021. február 25. 11:30

A központi vágóhídellenőrzés-sorozaton ismét súlyos higiéniai-, valamint élelmiszerbiztonsági jogsértéseket tártak fel a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei egy Pest megyei egység vizsgálatakor. Az üzemben tapasztaltak miatt a hatóság azonnali hatállyal felfüggesztette a létesítmény tevékenységét, valamint több mint 12 tonna jelöletlen, nem nyomon követhető élelmiszer tételt vont ki a forgalomból.

Ismét súlyosan jogsértő higiéniai körülményekkel szembesültek a Nébih ellenőrei, amikor a hivatal központi vágóhídellenőrzés sorozatának részeként február közepén ellenőrzést tartottak egy Pest megyei sertésvágóhídon.

Már az üzem udvari részén akadtak hiányosságok: a jelöletlen élelmiszerek mellett olyan jelölt tételeket tartottak itt, melyek címkéjük szerint 0-6°C közötti hőmérsékleten tárolandók.


Az ellenőrök üzem szerte takarítatlanságot és koszt tapasztaltak. A padozat, a mennyezet, az oldalfal, valamint a magaspálya az egység több helyiségében koszos, rozsdás volt, több helyen pergett a festés. A higiénikus kézmosás feltételei (pl. kézmosószer, papírtörlő, szemetes) sem voltak mindenhol adottak és volt olyan kézmosó, ahol még meleg víz sem volt. Akadt helyiség, ahol a kézmosók közül többet nem kötöttek be megfelelően, így a szennyvíz a padozatra folyt. A béltisztításra használt helyiségben található munkaasztal lefolyójának bekötése szintén hiányos volt, a szennyezett víz a padlóra folyt. 

A vizsgálat során tapasztalt problémák közül érdemes kiemelni, hogy az eszközfertőtlenítők jelentős része nem működött, ugyanakkor az üzemelők között akadt, aminek a hőmérséklet kijelzője rossz volt.

Mindezek, amellett, hogy jogszabályban előírt, alapvető élelmiszerbiztonsági követelmények, a jelenlegi járványhelyzetben különösen súlyos mulasztásnak számítanak. A vágóhíd szennyes övezetében a "pályára emelő" horgokat az egyik kommunális hulladéktároló kukán helyezték el. A testhasító fűrész fertőtlenítésére használt berendezés belső felülete is rendkívül koszos volt. Ami viszont kifejezetten meglepte az ellenőröket, az az eszköz belső részében talált használt kesztyű és két palack bélyegző tinta. 

A Nébih a súlyos élelmiszerhigiéniai és -biztonsági problémák miatt az ellenőrzéskor azonnali hatállyal felfüggesztette az üzem tevékenységét. A helyszínen fellelt több mint 12 tonna jelöletlen, nem nyomon követhető élelmiszernek pedig megtiltotta a forgalomba hozatalát és haladéktalanul elrendelte a forgalomból történő kivonását.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az érintett egység kizárólag a jogsértő hiányosságok maradéktalan kijavítása után, a hatóság ismételt, kedvező eredményű helyszíni ellenőrzését követően folytathatta vágási tevékenységét.

(Címlapkép: Nébih)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem