18 °C Budapest

Újabb rezsicsatát nyernek a magyar családok: milliókat nyerhetnek ezzel

2017. június 19. 15:02

Még hitelből is érdemes elvégeztetni hőszigetelést, mivel már léteznek olyan pénzügyi konstrukciók, melyek önerő nélkül igényelhetőek családi házak energiahatékonysági korszerűsítésre is. Ennek köszönhetően a hőszigetelés elérhetővé válik azok számára is, akik energiaszegénységben élnek. Mivel már a homlokzati és tető szigetelés alkalmazásával akár 40 százalékkal csökkenthető a rezsiköltség, a hőszigetelés önfinanszírozó lesz, vagyis az azzal elért megtakarítás fedezheti akár egy, a szigetelés finanszírozására felvett hitel törlesztését is.

Az épület energetikai beruházások megvalósulásának a családi házak esetén leggyakrabban az vet gátat, hogy éppen ott lenne szükség a korszerűsítésre, ahol a magas rezsiköltség kifizetése is gondot okoz. Magyarországon a jövedelmük 34 százalékánál magasabb energiaköltségekkel rendelkező, azaz energiaszegénységben élő háztartások nagyjából 85 százaléka családi házban él.

A családi házak a legpazarolóbbak

Ennek okán érthető, hogy a családok döntő többsége nehezen finanszírozza önerőből a nyílászárócserét, a hőszigetelést vagy a kazánok korszerűsítését, mindemellett pedig az állami támogatások sem elérhetőek mindenki számára. Ennek köszönhetően a Magyarországon található 2,8 millió családi ház 80 százaléka energiahatékonysági szempontból nem megfelelő. Energiafelhasználási tekintetben a családi ház állomány háromnegyedét kivető, az 1980-as évek előtt épült otthonok vannak a legrosszabb helyzetben. A háztartási büdzsé 25-50 százalékát a rezsikiadások teszik ki, melynek 75 százalékáért a fűtés és hűtés felel.

Egy átlagos 100 négyzetméteres, hőszigetelés nélküli családi házban élők az év felében havonta átlagosan 45 ezer forintot költenek a fűtési kiadásokra. Ez az összeg hőszigeteléssel - megfelelő nyílászárók és a megváltozott hőigényhez alkalmazkodni képes kazán megléte esetén, akár 45-50 százalékkal is csökkenthető lenne. A legkorszerűbb, 20 cm vastagságú homlokzati és tetőtér hőszigetelés egy ekkora házon 1,5-1,8 millió forint ráfordítással végezhető el, amely magába foglalja az anyag és munkadíjat is - mondta Aszódy Tamás, a Knauf Insulation Kft. ügyvetető igazgatója.

Szigetelés: hosszú távú befektetés, rövidtávú előnyök

Az otthonukat szigetelni szándékozók nagy részét azonban éppen a magas költségek, hitelfelvétel esetén pedig az önerő mértéke tartja vissza a beruházástól. A költségek fedezésére ma már elérhető olyan lakástakarékkal kombinált hitel, amelynek az igénybe vehető 30 százalékos állami támogatás mellett nagy előnye, hogy segítségével akár önerő nélkül bele lehet vágni otthonunk "rezsicsökkentő" fejlesztésébe.

Szigetelés számtan

A fenti példa szerinti, 100 négyzetméteres ház komplett hőszigetelése esetén kb. havi 15-20 ezer forintot tudunk megtakarítani fűtésköltségünkből az év minden hónapjára leosztva. Ha a megvalósításhoz szükséges 1,8 millió forintot lakástakarékkal kombinált hitellel finanszírozzuk, akkor egyrészt 72 hónapon, azaz hat éven keresztül 8140 forintot kell befizetnünk a lakástakarékpénztárba, amelyhez az állam hozzátesz 30 százalékot, másrészt ahhoz, hogy a teljes összeget azonnal fel tudjuk használni, ne pedig a megtakarítási idő végén álljon csak rendelkezésre, Áthidaló Kölcsön felvétele szükséges. Ennek a kölcsönnek a törlesztése havonta 9505 forint, így az első hat évben összesen havonta 17645 forintot kell fizetnünk, ez fedezheti a 15-20 ezer forintos fűtési költség csökkenése. A hat év eltelte után további 7 évig 15 780 forint törlesztőrészlet fizetendő még, a szerződéses összeg megtakarításon felüli részére, azaz a lakáskölcsönre. Ezáltal a család kiadásai lényegében változatlanok maradnak.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Forrás: OTP Lakástakarék (1,8 millió forintos energiahatékonysági beruházás esetén)

Épületeink energiahatékonyságát fejleszteni, szigetelni, nyílászárót cserélni vagy gazdaságosabb kazánt vásárolni hitelből is megéri, mert a lakástakarékkal kombinált hitel gyakorlatilag észrevétlenül törleszthető - mondta Köntös Péter az OTP Lakástakarék vezérigazgató-helyettese. Az ilyen kombinált konstrukciók nagy előnye, hogy a családnak csak annyit kell törlesztésre fordítani, amit eddig amúgy is kifizetett a rezsire, a hitel visszafizetése után azonban az energetikai korszerűsítés révén megtakarított összeg teljes mértékben a családi kasszát gyarapítja akár a következő 40-50 évben.

A megfelelően kivitelezett hőszigetelés és nyílászárócsere elvégzésével az ingatlan energiahatékonysági besorolása akár 4 kategóriát is ugorhat, ami egy esetleges értékesítés során számít majd sokat, hiszen egy hőszigetelt családi ház átlagosan 15 százalékkal magasabb áron értékesíthető.

Mi a helyzet, ha hitelből oldjuk ezt meg?

Persze előfordulhat, hogy nem szeretnénk megtakarítást indítani és egyből hitelből oldanánk meg a szigetelést. Erre is van lehetőség, 2 millió forintos hitelösszegnél elsősorban a személyi kölcsönök jöhetnek szóba. A Pénzcentrum kalkulátorának segítségével 2 millió forintra készítettünk számításokat (5 éves futamidő és 250 ezer forint feletti, bankhoz utalt jövedelemmel):

  • A legolcsóbb hitel így a Sberbank Fair Plusz, mindössze 7,74 százalékos tlejes hiteldíj mutatóval (THM) és 39 555 forintos havi részlettel.
  • A képzeletbeli dobogó harmadik fokára a K&H kiemelt került, 8,82 százalékos THM és 40 513 forintos törlesztő mellett.
  • A képzeletbeli dobogó harmadik fokára került, 8,97 százalékos a THM-mel a Raiffeisen Személyi Kölcsön, amely után 40 505 forintot kell fizetni havonta.
  • Tíz százalék alatti, 9,41 százalékos THM-mel csábít a CIB Előrelépő, amelynek 41 540 forintos a törlesztőrészlete.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem