20 °C Budapest

Újabb lakástitokra derült fény: így éri meg csak igazán házat venni

2019. február 24. 09:00

Kedvezőbbé váltak nemrég a lakásbérbeadás adózási feltételei. Ezzel akár tovább növekedhet a kiadási célú lakásvásárlások száma, főleg az újlakások piacán, ahol Budapest frekventált részein most is átlagosan minden harmadik lakás e céllal kel el. Nagyon nem mindegy azonban, hogy hol és milyen ingatlanra esik a választás; nem minden lakással lehet elérni a vágyott hozamot.

Egy korábban igen ellentmondásosnak tartott jogszabály változott meg idén január elsejétől. A 2018 végéig hatályos szabályozás ugyanis a bérbeadó bevételeként értelmezett minden olyan rezsiköltséget, amelyet - miután elkérte a bérlőtől - a lakás tulajdonosa fizetett be a szolgáltatóknak. Sokan értetlenkedhettek a rendelkezésen, hiszen a bérbeadó ezzel nem jutott valódi bevételhez, csupán elkérte bérlőjétől azt az összeget, amit később egy az egyben be is fizetett, mégis adóznia kellett utána. A jogszabályváltozással azonban a rezsiköltségek nagy része mentesült az adózás alól, persze nem az összes. Nem vonatkozik a könnyítés a közös költségre, a takarítási díjra, a közös képviselő díjazására, a biztosításra vagy egy felújítási alapba történő befizetésre - írja közleményében az OTP Ingatlanpont.

NEM SZABAD TOVÁBB VÁRNI A LAKÁSVÁSÁRLÁSSAL!

Lakáspiaci elemzők szerint az árak emelkedése lassul, és a finanszírozási költségek is rekord alacsony szinten vannak, de már nem biztos, hogy sokáig így is marad. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 7 millió forintot, 15 éves futamidő mellett már 2,04 százalékos THM-el, és havi 44 981 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal maradnak el ettől a legnagyobb kereskedelmi bankok ajánlatai sem: a Budapest Banknál például 47606 forintos törlesztőt ígér a 2,13 százalékos THM; míg az OTP Banknál némileg magasabb, 2,23 százalékos THM is alacsonyabb, 44949 forintos törlesztőt jelent. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és a többi magyar hitelintézet konstrukcióját, különböző hiteösszegek, és futamidők mellett is - ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát.

Azoknak a bérbeadóknak csökken a módosítással az adóalapjuk, akik a víz, a villany, a gáz, a hideg- és a meleg víz, a távfűtés, az internet, valamint a telefon költségének befizetését nem bízzák bérlőikre. Igazi könnyebbséget azonban azoknak jelenthet a jogszabályváltozás, akik egyszerre több lakást is kiadnak, hiszen ebben az esetben, jó szervezéssel lakásonként több tízezer forint is megspórolható évente. Az érintettek pedig egyre többen vannak, főleg az újépítésű lakások esetén nagy a befektetési célú vásárlások aránya.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A főváros központi területein ma minden harmadik újépítésű lakást befektetési céllal vásárolnak, ez az arány pedig várhatóan marad a közeljövőben is

- jelentette ki Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője. Az újépítésű társasházi lakások átadása várhatóan idén fog tetőzni; Budapesten például 13,5 ezer lakás épülhet meg ebben az évben. Ezek ma még, az elmúlt évek kétszámjegyű áremelkedése után is jó befektetésnek számítanak, a lakásárakhoz viszonyított magas bérleti díjak miatt. A fővárosban főként Angyalföld, a XI. és a IX. kerület a sláger, de Sopron, Székesfehérvár, Győr, Debrecen és a Balaton környéke is vonzó célpont lehet a kiadási céllal lakást vásárlóknak.   

"Egy gondosan megválasztott újépítésű ingatlan, a jövőbeni értéknövekedéssel nem is számolva, még ma is 4-5 százalékos bérleti hozammal kecsegtethet" - mondta a szakértő. A vezető elemző viszont rámutatott, hogy mára nem olyan könnyű nyereséget termelni egy lakással, mint régebben, mivel Budapesten idén már átlagosan nagyjából 750 ezer forintot kell fizetni egy újépítésű lakás négyzetméteréért. Ahhoz, hogy egy befektető biztonsággal elérhesse ezt kívánt hozamot, olyan ingatlant kell vásárolnia, amely minden paraméterében megfelel a kívánalmaknak, ezért is érdemes ingatlanközvetítő szakember tanácsát kérni - tette hozzá az elemző.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm