11 °C Budapest

Újabb áremelkedési hullám érheti el az agglomerációt: ezért lesz drágább sok ház, lakás

2020. március 7. 10:00

Új megállókat, sűrűbben közlekedő vonatokat, és az agglomerációból ingázók mellett a fővárosban közlekedők kényelmét is szolgáló fejlesztést ígér a Budapesti Fejlesztési Központ nemrég bemutatott elképzelése, a Déli Körvasút projekt. A beruházás változásokat indíthat el az agglomeráció ingatlanpiacán is.

Több rég megfogalmazott igényt szolgálna a Kelenföldet Ferencvárossal összekötő körvasút fejlesztése. Részben javítaná a Budapest központjától délre fekvő kerületek és agglomerációs települések közötti összeköttetést, átterelhetné az autós és a teherforgalom egy részét a kötöttpályás rendszerre, valamint összeköthetné a kelet-nyugati irányú vasúti kapcsolatokat a fejpályaudvarok megkerülésével. A Déli Körvasút szorosan összekapcsolódik a koncepció súlypontjának számító, Déli Városkapu néven bemutatott állami projektekkel. Az ebben tervezett beruházások helyszíne a Rákóczi hídtól délre, a Duna és a Soroksári út mentén, illetve a Csepel-sziget északi részén fekvő terület. A fejlesztési elképzelések között szerepel a közlekedési infrastruktúra megújítása, azon belül a kötöttpályás rendszerek (HÉV, metró, vasút, villamos) elemeinek bővítése és összekapcsolása.

A déli agglomerációs településekről a fővárosba tömegközlekedéssel ingázók számára jó hír, hogy a körvasút projekt megvalósulásával jelentősen csökkenhet a menetidő. A Budapest Fejlesztési Központ adatai szerint például Kelenföldről a Liszt Ferenc repülőtérre vagy Érdről Kőbánya-Kispestre 15-20 perccel rövidebb idő alatt lehet majd eljutni, mint most. Az OTP Ingatlanpont szakértői szerint a javuló tömegközlekedési lehetőségek, a várhatóan mérséklődő autósforgalom és a tisztább környezet élénkülő keresletet, és így növekvő árakat is eredményezhet az érintett agglomerációs települések ingatlanpiacán.

A fejlesztés eredményeként a Biatorbágy-Népliget útvonalon 5-10, Kelenföld és Pécel között 15-20 percet nyernek a tömegközlekedést választók, és ez az időnyereség a változásokra érzékenyen reagáló ingatlanpiacon is minden bizonnyal le fog csapódni. A kiszámítható, gyors közlekedés feltételeinek biztosítása egyértelműen élénkíti a keresletet az agglomerációban, az ármozgásokat ugyanakkor ma még nehéz volna számszerűsíteni, hiszen ezek számos egyéb tényezőtől is függnek. Tavaly a példaként felhozott Biatorbágyon 495 ezer, Pécelen 342 ezer forint volt az eladott ingatlanok átlagára négyzetméterenként, ami idén, de különösen a körvasút megépülése után valószínűleg tovább nőhet. Hasonló folyamatok indulhatnak el a többi érintett agglomerációs településen is

- mondja Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője.

Lakást, házat vennél, de nincs elég pénzed? Nézz szét a Pénzcentrum kalkulátorában

A körvasút három, európai jelentőségű vasúti folyosó közös szakasza, a Dunát keresztező forgalom 95 százaléka itt halad át. A vonal kapacitása kimerült, ami megakadályozza az itt közlekedő elővárosi vonatok sűrítését. A fejlesztés viszont lehetővé tenné, hogy a jövőben a jelenlegi 30 helyett 10-15 perceként közlekedjenek elővárosi szerelvények ezen a szakaszon, jobb és gyorsabb összeköttetést biztosítva az érdi, budaörsi és a környező budai agglomerációnak, Budafok-Nagytéténynek, Kelenföldnek, az újbudai egyetemvárosnak, a Soroksári út térségének és a Déli Városkapunak, valamint a Népliget térségének Kőbánya-Kispesttel, a reptérrel és a pesti agglomerációval.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem