2020. december 5. szombat Vilma

Újabb akcióhullám a magyar boltokban: ez most a nagy sláger


A kertépítési szezon körülbelül márciustól májusig tart, így már javában a közepén járunk: szép számmal fogynak a kertészeti kellékek, mint a palánták, virágföldek és a kaspók, de a függőágyak és a grillek is. Mennyit költenek az emberek ilyesmire, melyek a slágertermékek, és érdemes lesz-e valahova elindulni fűnyírót venni most vasárnap?


Amint kisüt a nap, vagy a hőmérséklet átlag felett alakul, a muskátlikkal teli virágládák, a függőágyak és a grillek kötelező kellékekké válnak, és már nemcsak a nagyobb kertekben, hanem a teraszokon és az erkélyeken is. Sokan kapnak kedvet, hogy hangulatosabbá tegyék otthonuk kültéri részeit és szívesen is költenek erre. Megkérdeztünk néhány áruházláncot, hogy milyen akciókkal várják a hobbikertészeket a következő hónapokban, és hogy mikor nyitnak ki újra a vasárnapi vásárlóknak.

Már annak is kerti dísz kell, akinek csak erkélye van

Most, hogy tovább van világos, egyre melegebbek az esték és a hétvégék is, és lassan itt a grillszezon, az emberek szívesen látnak hozzá kertjük otthonossá tételéhez.

Nemcsak a méretes kerteket, hanem a kisebb teraszokat vagy erkélyeket is szívesen rendezzük be kerti bútorokkal, virágtartókkal, kültéri lámpákkal és más kerti díszekkel.

Kedvelt újdonságnak számítanak a kerttulajdonosok körében a kerti függőszékek, amelyek többféle formában és méretben kaphatóak" - mondta el a KIKA a Pénzcentrum megkeresésére. Áprilistól már kedvezményesen hirdetnek bizonyos termékeket az aktuális szezonból, április utolsó hetétől pedig várhatóan minden kerti bútor és kiegészítő akciós áron kapható a lakberendezési láncnál.

Javában tart a szezon az Oázis Kertészetnél is, ahol szintén a kültéri díszeké a főszerep a hagyományos kertészeti termékek mellett.

Most éppen a különleges hortenziafajtákat kedvelik a vásárlók, de a muskátli évek óta az egyik legnépszerűbb termék a lakossági vásárlók körében.

"Időről időre vannak akciós ajánlatok az üzletekben, a nyár egyes hétvégéin például a hőmérséklet alapján adunk százalékos kedvezményt, de az olimpiával kapcsolatban is lesz majd játék és kedvezmény" - árulta el Boross Dávid, az Oázis Kertészet marketing és fejlesztési igazgatója.

A Praktiker szintén gondol azokra is, akik kikapcsolódásra szeretnék használni a kertjüket: nagy népszerűségnek örvendenek a kerti garnitúrák és a grillek, de a május 4-ig érvényes extra ajánlatban függőágyak, függőszékek, napozóágyak és felfújható fotelek is szerepelnek. Virágföldek, kaspók, balkonládák és fűnyírók is vásárolhatók akciósan, április 17-ig pedig ingyenesen házhoz szállítják a 30 ezer forint feletti webshopos rendeléseket.

Ne olcsó legyen, hanem szép

Bár az akció és a kedvezmény szavak, minden esetben csalogatják a vásárlókra, ebben a termékkategóriában nem az alacsony ár az elsődleges. A több mint 3 millió magyar háztartás mintegy tizedének van kertje, amibe akár egy kisebb kocsibejáró is beletartozik, de ezeknek csak a harmadát hasznosítják díszkertként, vagyis összesen 100-150 ezer háztartás van Magyarországon, amely egyáltalán költ ilyesmikre (ebben nincsenek benne a teraszok) - tudta meg a Pénzcentrum az Oázis Kertészettől.

Ez egy meglehetősen szűk réteg, de a kertjüket kevesen szépítgetik kényszerből: ők tehát valóban lelkesek, és ebből következik, hogy nem sajnálják rá a pénzt. Ezek a vásárlók nem a legolcsóbb termékeket keresik, hanem hajlandóak egy kicsit többet költeni a minőségre, hogy egész nyáron szép legyen a kert. A Praktiker szerint is megfigyelhető egyfajta elmozdulás a minőség irányába az ár-érték arány tekintetében. Az átlagvásárlás értéke változó ennél a termékkörnél, de elmondható, hogy az átlagköltéshez képest, kerti termékekre ennek háromszorosát is elköltik a vevők.

Mi lesz most vasárnap?

A KIKA tapasztalatai szerint az elmúlt néhány év márciusában nagyobb volt az érdeklődés a kerti bútorok iránt, mint az idei évben. Lehetségesnek, hogy mivel tavaly március közepén lépett érvénybe a vasárnapi boltzár törvénye, a többség sietett letudni a kertészettel kapcsolatos nagybevásárlást még a vasárnapi vásárlási lehetőség megszűnése előtt.

A törvény visszavonása azonban olyan átszervezést igényel, főként a human erőforrás területén, amit egy  nagyméretű üzleteket működtető áruházlánc nem tud egyik napról a másikra kivitelezni.

Ha kihirdetésre kerül a törvénymódosítás, a KIKA a jogszabályoknak megfelelően fogja átszervezni a nyitva tartást. Várhatóan május 8-án lesznek nyitva először vasárnap KIKA-áruházak a korábbi nyitva tartás szerint, vagyis 10-től 19 óráig.

Az Oázis Kertészet is üdvözli a vasárnapi boltzár visszavonását, hiszen a kertészkedés többnyire hétvégi családi program, és sokszor az utolsó pillanatban derül ki, hogy szükség van még valamire. Korábban náluk a vasárnap volt a hét második legforgalmasabbja, a boltzár óta pedig a 10 százalékkal megnövekedett szombati forgalom miatt kényelmetlenebbé vált a vásárlás és nehezebbé a minőségi kiszolgálás biztosítása. Az átállás azonban itt sem megy egyik napról a másikra: bár vasárnaptól már nyitva tartanak az üzletek, most csak délután 14 óráig, és csak olyan munkavállalókkal, akik önként jelentkeztek. A tervek szerint április 24-től visszaállnak az eredeti vasárnapi nyitva tartásra, vagyis 18 óráig tartanak majd nyitva.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Súlyos problémára világított rá a járvány második hulláma: ideje észbe kapni!
Egyre többen keresnek olyan megoldást, melyben biztonságba érzik saját magukat és a családtagjaikat.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk