16 °C Budapest

Új vírus terjed az andoidos mobilokon: népszerű alaklmazásoknak álcázza magát

2020. október 20. 14:02

Egy androidos kémprogram új verzióját kezdték vizsgálni az ESET kutatói, amely mögött az APT-C-23 nevű, 2017 óta főként a Közel-Keleten aktív, hírhedten veszélyes bűnözői csoport áll. Az Android/SpyC23.A nevű új kémprogram a korábbi verziókat fejleszti tovább, kiszélesített kémtevékenységgel, új lopakodó funkciókkal és megújított C&C kommunikációval. Egyik terjeszkedési útvonala az Android hamisított alkalmazásáruházán keresztül vezet: a felhasználók átverése érdekében olyan jól ismert üzenetküldő appoknak álcázza magát, mint a Threema vagy a Telegram.

Az ESET szakemberei akkor kezdtek el nyomozni a rosszindulatú szoftver után, amikor az egyik kutató Twitteren beszámolt egy addig ismeretlen androidos kártevőről, még 2020 áprilisában.

Közös elemzésünk során kiderült, hogy ez a kártékony szoftver az APT-C-23 fegyvertárának része: a mobilos kártevőjük egy új, továbbfejlesztett verziója

- magyarázta Lukáš Štefanko, az ESET kutatója, aki behatóan tanulmányozta az Android/SpyC23.A-t. A kémprogramra az Android hamisított áruházában találtak rá, ahol első ránézésre hitelesnek tűnő alkalmazások mögött bújt meg.

Amikor megvizsgáltuk a Google Play-nek látszó hamis boltot, kártékony és tiszta elemeket is találtunk benne. A rosszindulatú szoftver olyan alkalmazásokban rejtőzött el, mint az AndroidUpdate, a Threema és a Telegram. Néhány esetben az áldozatok egyszerre töltötték le a kártékony szoftvert és az álcázásra használt appot

- tette hozzá Štefanko. A letöltés után a kártevő egy sor bizalmas jellegű engedélyt kér, amiket biztonsági funkciónak álcáz: "A támadók megtévesztéssel vették rá az áldozatokat arra, hogy különféle bizalmas engedélyeket is megadjanak a rosszindulatú szoftvernek. Például az értesítések elolvasásához kért engedélyt üzenettitkosítási funkciónak álcázták" - részletezte Štefanko.

Az engedélyezés után a kártevő többféle kémtevékenységet végez, követve a C&C vezérlőszervertől kapott távoli utasításokat.

A hangrögzítésen, a hívásnaplók, SMS-ek és névjegyek szűrésén, illetve a fájlok ellopásán túl a megújított Android/SpyC23.A az üzenetküldő alkalmazások értesítéseit is el tudja olvasni, telefonhívásokat rögzít és visszautasíthat olyan értesítéseket, amik az Androidok beépített biztonsági alkalmazásaitól érkeznek.

A kártékony szoftver C&C kommunikációját is továbbfejlesztették, emiatt a távoli vezérlőszervert még nehezebben ismerik fel a kiberbiztonsági kutatók.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Köztudott, hogy az APT-C-23 csoport tagjai Windows és Android elemeket is felhasználnak a működésük során. A Two-tailed Scorpion (Kétfarkú Skorpió) név alatt futó Android elemekről először az Qihoo 360 Technology nevű kínai internetes biztonsági vállalat számolt be 2017-ben. Azóta már megannyi tanulmány jelent meg az APT-C-23 mobilon terjedő kártevőiről. Az Android/SpyC23.A - a csoport kémprogramjának legújabb verziója - megannyi új fejlesztése miatt vált még veszélyesebbé a felhasználók számára.

Azt tanácsoljuk az Android-felhasználóknak, hogy a kémprogramokkal szembeni biztonságuk megőrzése érdekében csak és kizárólag az eredeti, hivatalos Google Play Áruházból töltsenek le alkalmazásokat, alaposan ellenőrizzék az engedélykéréseket, és használjanak megbízható, naprakész mobilos biztonsági megoldást

- foglalta össze Štefanko. Ennek a különösen fejlett kémprogramnak a leleplezése remélhetőleg tovább erősítheti a trójai támadások elleni tudatos védekezés fontosságát. Az ESET szakértői a Google Play védelmi csapatának kulcsszereplőiként azt javasolják a felhasználóknak, hogy minden platformon használjanak megbízható és hiteles védelmi szoftvert.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem