12 °C Budapest

Ugrás előtt a lakásárak a Duna-parton: mutatjuk, hol érdemes most vásárolni

2017. szeptember 29. 15:30

A városfejlesztési projektek amellett, hogy átrajzolják a térképet, jelentős átrendeződést okozhatnak a lakásárakban is. Az utóbbi években egyre több cég látta meg a lehetőséget a Duna-partban: sorra épülnek a lakóparkok, amelyek különböző kikapcsolódási lehetőséget is biztosítanak a fővárosiak számára.

Évente csaknem 0,6 százalékkal növekszik Budapest népessége - derül ki az Otthontérkép tavaly őszi elemzéséből. Az viszont, hogy egyre többen költöznek a fővárosba, nagyobb laksűrűséget is eredményez. Ráadásul egyre fontosabb szempont lakásvásárláskor, hogy milyen a környezet: a lakhatás mellett évről évre egyre meghatározóbb, milyen kikapcsolódási és szórakozási lehetőségek vannak a környéken, illetve a megfelelő környezeti (például zöldfelületi-arány) jellemzők is számítanak. Nem csoda, hogy

a fővárosban is egymást érik a különböző városfejlesztési projektek, hiszen az ilyen beruházások képesek teljesen átformálni az adott környék arculatát, a korábban leromlott és pusztuló városrészeket is megtöltik élettel.

Elég csak a IX. kerület középső részére vagy a Corvin negyedre gondolni: a mellett, hogy lecserélődött a lakásállomány, az egész környék megújult: nőtt a zöldfelületek aránya, de több lett a kikapcsolódási és szórakozási lehetőség is. Ez a lakásárakon is meglátszik: 1998-tól a városrész a budapesti átlagos lakásár-változáshoz képest 23 százalékkal jobban növekedett, vagyis értékelődött fel a Lakáspiaci Mozaik adatai szerint - derül ki a Portfolio cikkéből.

Az elmúlt években egyre nagyobb szerepet kap a Duna-part fejlesztése is. Elég a tavaly megújult Nehru-partra gondolni, ami most már játszótérrel, sportpályával és persze egy csodás kerttel várja a kikapcsolódni vágyókat. Mindez persze még kevés, hiszen a Duna-partokban rejlő lehetőséget évek, sőt évtizedek óta nem aknázzák ki. Már 2014-ben átfogó elemzés készült a Duna menti Területek Összehangolt Fejlesztése Tematikus Fejlesztési Program keretében. Ebben hangsúlyozzák,

a Duna menti zóna rekreációs-turisztikai adottságai igen jelentősek: a város települési öröksége, kiemelten a Világörökség területe, a Duna látványa és a Duna menti gyógyfürdők jelenleg is nagyszámú turistát vonzanak. A látnivalók területi koncentrációjának enyhítése, új területek és funkciók bekapcsolása, a szolgáltatások körének bővítése és színvonalának emelése a turistaforgalom további bővülését eredményezheti.

Már akkor is kiemelték, hogy a partszakaszok jelentős rekreációs potenciáljának kiaknázását helyenként nagymértékben gátolják a vízpart - kedvezőtlen városszerkezeti adottságokból adódó - megközelítésének nehézségei. Helyenként a közterületek hálózata hiányos, a közutak és kötöttpályás útvonalak elválasztó hatása érvényesül, vagy az infrastruktúra hiányosságai képeznek akadályt.

Noha ezek orvoslása még várat magára, azért történtek előrelépések. Példaként említhetjük a megújult Kopaszi Gátat vagy a Római-partot, ahová a budapestiek visszavonulhatnak kicsit a város zajától. Vagy ott van a Margitsziget, ami szintén helyet biztosít a kikapcsolódni, sportolni vagy pihenni vágyóknak, a szabadidős programokat kereső családoknak.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem csoda, hogy egyre több cég látta meg a fantáziát a Duna-partban. Jó példa erre a BudaPart néven futó fejlesztés is. A Kopaszi-gát mellett, a Lágymányosi-öböl másik oldalán kezdték meg az új városrész kialakítását, ahol a lakások mellett irodák is épülnek: összesen 6 ezer ember lakhat majd itt és 25 ezer ember dolgozhat a területen. Még egy bevásárlóutcát is létrehoznak, és több sportpálya és fitneszterem is épül majd a folyóparton.

A Dél-Budán található Kopaszi-gát és környéke régóta a figyelem középpontjában van, mint városfejlesztési terület. A válság és a korábbi tulajdonosi kör pénzügyi helyzete komolyan hátráltatta a projekt elindulását, de az elkötelezett új tulajdonosok és az ismét felfelé ívelő hazai ingatlanpiac komoly lökést adott a konkrét munkálatok beindításához. Terveink szerint, teljes mértékben kihasználva a terület kiváló rekreációs adottságait és közvetlen kapcsolatát a Dunával, tovább bővítjük a már meglévő élénk és a budapestiek körében is egyre népszerűbb Kopaszi-gát nyújtotta kikapcsolódási és pihenési lehetőségeket. Már épül az első fázis: a BudaPart otthonok első két épülete és a BudaPart Gate irodaház. A legfontosabb azonban az, hogy Budapest és a Duna egy újabb ponton tud majd igazán élhető és ezrek életét minőségben javító kapcsolatot létesíteni, melyhez a BudaPart a közvetítő közeg

- mondta el a Pénzcentrum megkeresésére Kiss Ákos, a Property Market lakáspiaci értékesítési igazgatója.

"A megújult, rehabilitált, újjáéledő és átalakuló városrészek, blokkok, környékek az egyik legerősebb vonzerővel rendelkező területek Budapesten belül. A jellemzően az épített környezet teljes átépítésével létrejövő fejlesztések azonban nem csak a saját mikrokörnyezetükre, hanem jóval tágabban éreztetik pozitív hatásukat, mind életminőség, mind az ingatlanállomány értéke, értékesíthetősége, és vonzereje tekintetében" - fűzte hozzá a folyó menti fejlesztések létjogosultságáról Ditróy Gergely. A Portfolio Ingatlan vezetője a Pénzcentrum megkeresésére hozzátette:

A szakértői elemzések is, területtől függően, rendre 20-30 százalékos áremelkedést mutatnak egy-egy teljes átalakulással járó terület környezetében. Az egyre fogyó jó lokációjú belvárosi területek, illetve a Duna-part folyamatos felértékelődésének köszönhetően ma már Észak-Pesttől egészen Dél-Budáig találkozhatunk olyan beruházásokkal, ahol szinte teljesen új városrészeket alakítanak ki, ezzel is növelve minőségi élettereket.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem