2020. július 4. szombat Ulrik

Ugrás előtt a lakásárak a Duna-parton: mutatjuk, hol érdemes most vásárolni


A városfejlesztési projektek amellett, hogy átrajzolják a térképet, jelentős átrendeződést okozhatnak a lakásárakban is. Az utóbbi években egyre több cég látta meg a lehetőséget a Duna-partban: sorra épülnek a lakóparkok, amelyek különböző kikapcsolódási lehetőséget is biztosítanak a fővárosiak számára.

Évente csaknem 0,6 százalékkal növekszik Budapest népessége - derül ki az Otthontérkép tavaly őszi elemzéséből. Az viszont, hogy egyre többen költöznek a fővárosba, nagyobb laksűrűséget is eredményez. Ráadásul egyre fontosabb szempont lakásvásárláskor, hogy milyen a környezet: a lakhatás mellett évről évre egyre meghatározóbb, milyen kikapcsolódási és szórakozási lehetőségek vannak a környéken, illetve a megfelelő környezeti (például zöldfelületi-arány) jellemzők is számítanak. Nem csoda, hogy

a fővárosban is egymást érik a különböző városfejlesztési projektek, hiszen az ilyen beruházások képesek teljesen átformálni az adott környék arculatát, a korábban leromlott és pusztuló városrészeket is megtöltik élettel.

Elég csak a IX. kerület középső részére vagy a Corvin negyedre gondolni: a mellett, hogy lecserélődött a lakásállomány, az egész környék megújult: nőtt a zöldfelületek aránya, de több lett a kikapcsolódási és szórakozási lehetőség is. Ez a lakásárakon is meglátszik: 1998-tól a városrész a budapesti átlagos lakásár-változáshoz képest 23 százalékkal jobban növekedett, vagyis értékelődött fel a Lakáspiaci Mozaik adatai szerint - derül ki a Portfolio cikkéből.

Az elmúlt években egyre nagyobb szerepet kap a Duna-part fejlesztése is. Elég a tavaly megújult Nehru-partra gondolni, ami most már játszótérrel, sportpályával és persze egy csodás kerttel várja a kikapcsolódni vágyókat. Mindez persze még kevés, hiszen a Duna-partokban rejlő lehetőséget évek, sőt évtizedek óta nem aknázzák ki. Már 2014-ben átfogó elemzés készült a Duna menti Területek Összehangolt Fejlesztése Tematikus Fejlesztési Program keretében. Ebben hangsúlyozzák,

a Duna menti zóna rekreációs-turisztikai adottságai igen jelentősek: a város települési öröksége, kiemelten a Világörökség területe, a Duna látványa és a Duna menti gyógyfürdők jelenleg is nagyszámú turistát vonzanak. A látnivalók területi koncentrációjának enyhítése, új területek és funkciók bekapcsolása, a szolgáltatások körének bővítése és színvonalának emelése a turistaforgalom további bővülését eredményezheti.

Már akkor is kiemelték, hogy a partszakaszok jelentős rekreációs potenciáljának kiaknázását helyenként nagymértékben gátolják a vízpart - kedvezőtlen városszerkezeti adottságokból adódó - megközelítésének nehézségei. Helyenként a közterületek hálózata hiányos, a közutak és kötöttpályás útvonalak elválasztó hatása érvényesül, vagy az infrastruktúra hiányosságai képeznek akadályt.

Noha ezek orvoslása még várat magára, azért történtek előrelépések. Példaként említhetjük a megújult Kopaszi Gátat vagy a Római-partot, ahová a budapestiek visszavonulhatnak kicsit a város zajától. Vagy ott van a Margitsziget, ami szintén helyet biztosít a kikapcsolódni, sportolni vagy pihenni vágyóknak, a szabadidős programokat kereső családoknak.

Nem csoda, hogy egyre több cég látta meg a fantáziát a Duna-partban. Jó példa erre a BudaPart néven futó fejlesztés is. A Kopaszi-gát mellett, a Lágymányosi-öböl másik oldalán kezdték meg az új városrész kialakítását, ahol a lakások mellett irodák is épülnek: összesen 6 ezer ember lakhat majd itt és 25 ezer ember dolgozhat a területen. Még egy bevásárlóutcát is létrehoznak, és több sportpálya és fitneszterem is épül majd a folyóparton.

A Dél-Budán található Kopaszi-gát és környéke régóta a figyelem középpontjában van, mint városfejlesztési terület. A válság és a korábbi tulajdonosi kör pénzügyi helyzete komolyan hátráltatta a projekt elindulását, de az elkötelezett új tulajdonosok és az ismét felfelé ívelő hazai ingatlanpiac komoly lökést adott a konkrét munkálatok beindításához. Terveink szerint, teljes mértékben kihasználva a terület kiváló rekreációs adottságait és közvetlen kapcsolatát a Dunával, tovább bővítjük a már meglévő élénk és a budapestiek körében is egyre népszerűbb Kopaszi-gát nyújtotta kikapcsolódási és pihenési lehetőségeket. Már épül az első fázis: a BudaPart otthonok első két épülete és a BudaPart Gate irodaház. A legfontosabb azonban az, hogy Budapest és a Duna egy újabb ponton tud majd igazán élhető és ezrek életét minőségben javító kapcsolatot létesíteni, melyhez a BudaPart a közvetítő közeg

- mondta el a Pénzcentrum megkeresésére Kiss Ákos, a Property Market lakáspiaci értékesítési igazgatója.

"A megújult, rehabilitált, újjáéledő és átalakuló városrészek, blokkok, környékek az egyik legerősebb vonzerővel rendelkező területek Budapesten belül. A jellemzően az épített környezet teljes átépítésével létrejövő fejlesztések azonban nem csak a saját mikrokörnyezetükre, hanem jóval tágabban éreztetik pozitív hatásukat, mind életminőség, mind az ingatlanállomány értéke, értékesíthetősége, és vonzereje tekintetében" - fűzte hozzá a folyó menti fejlesztések létjogosultságáról Ditróy Gergely. A Portfolio Ingatlan vezetője a Pénzcentrum megkeresésére hozzátette:

A szakértői elemzések is, területtől függően, rendre 20-30 százalékos áremelkedést mutatnak egy-egy teljes átalakulással járó terület környezetében. Az egyre fogyó jó lokációjú belvárosi területek, illetve a Duna-part folyamatos felértékelődésének köszönhetően ma már Észak-Pesttől egészen Dél-Budáig találkozhatunk olyan beruházásokkal, ahol szinte teljesen új városrészeket alakítanak ki, ezzel is növelve minőségi élettereket.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt idén - 60 hónapos futamidőre - 38414 forintos kedvezményes törlesztővel kalkulálhatsz, míg 2021-től 40219 forintra ugrik a törlesztő. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok (OTP Bank, Budapest Bank, ERSTE Bank, Cetelem, Provident, stb.) ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk