Több mint 16 ezer szülő kérte, hogy ne kelljen még iskolába mennie a gyereknek

Pénzcentrum2021. február 23. 20:04

Több mint 16 ezer szülő kérelmezte, hogy gyermeke maradhasson még az óvodában. Az Emmi honlapján megjelent összegzésből kiderült, hogy ezek többségét pozitívan bírálta el az Oktatási Hivatal. 237-en kérelmezték hogy a gyerekük hatéves kora előtt elkezdhesse az iskolát.

Lezárultak az idei tankötelezettségi eljárások, az Oktatási Hivatalhoz 16 480 halasztási kérelem érkezett január közepéig, amelyek többségét már elbírálta a hivatal. A meghozott döntések 96 százaléka helyt adott a szülők kérelmének, és lehetővé tette további egy évre a gyermekek óvodai nevelésben való részvételét. Szakértő kirendelésére csak az eljárások mintegy felében volt szükség - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma a honlapján.

A tankötelezettség korábbi megkezdését 237 esetben kérelmezték, a hivatal ezek többségének is helyt adott; így a gyerekek 6. életévük betöltését megelőzően már iskolába járhatnak. Az Országgyűlés döntése értelmében 2020 januárjától csak a szülő vagy gyám kérelme alapján, szakmailag indokolt esetben maradhat a 6. életévét betöltött gyermek az óvodai nevelésben. Határoztak arról is, hogy a 3. életévüket már betöltött gyermekek legfeljebb egy évre, a kormányhivatal döntése alapján kaphatnak felmentést az óvodába járás alól - emlékeztet az Index.

Címkék:
otthon, gyerekek, óvoda, emmi, tankötelezettség, eljárás, kérelem, iskolak, országgyűlés, szülők,