2017. október 18. szerda Lukács

Több ezer magyar bojkottálta a rezsit: a módszer, amivel neked is sikerülhet

Ha nyár, akkor lakásfelújítás; ha pedig felújítás, akkor energetikai korszerűsítés - vallják a magyar családok. Mindez persze nem olcsó mulatság, nem véletlen, hogy felmérések szerint sokan hitelből finanszírozzák a költségeket. Mutatjuk, melyek a leggazdaságosabb beruházások, és azt is, mennyi az annyi.

A nyár egyértelműen a lakásfelújítások szezonja, a piac élénkülése évek óta egyre inkább tetten érhető Magyarországon. A szezonális felfutást a Budapest Bank friss felmérése is igazolja, amely szerint a magyarok harmada készül a nyaraláson kívül más, nagyobb kiadásra is. Többségük (51 százalék) lakásfelújítást és -korszerűsítést, 24 százalékuk pedig valamilyen háztartási gép vagy szórakoztató elektronikai termék vásárlását tervezi.

Akár felújítás, akár új háztartási gép, az energiahatékonyság növelését célzó beruházások népszerűségét az E.ON Európában végzett reprezentatív felmérése is alátámasztja. Míg a britek például sem az energiatakarékosságot, sem az ízléses berendezést nem találták fontosnak (Nagy-Britanniában a bővítés vezeti a népszerűségi listát a beruházásoknál), addig a magyarok több mint fele (51 százaléka) szívesen költ energiahatékonyságra, míg csupán 18 százalékuk áldoz a külsőségekre.

A rezsicsökkentésért mindent!

A korszerűsítés melletti lakossági elkötelezettség nem véletlen. Több felmérés is igazolja, hogy a hazai lakóépületek energetikai korszerűsítésével kb. annyi energiát lehetne megspórolni, amennyivel másfél hónapig biztosíthatnánk a teljes ország szükségletét. Ez pénz, rengeteg pénz: azon épületek, ahol nem történt efféle korszerűsítés, négyszer több pénzt emésztenek fel éves szinten, mint az új építésűek, vagy a már szakszerű energetikai beruházással korszerűsítettek.

Komplex felújítással akár 65-80 százalékkal is csökkenthető egy háztartás fogyasztása.

Az energiatakarékosság érdekében végzett felújítás és korszerűsítés sokféle lehet. Jelenthet hőszigetelést, felújíthatjuk vagy kicserélhetjük nyílászáróinkat, korszerűsíthetjük a fűtési rendszert. De ide tartoznak többek között a hővisszanyerős szellőzési rendszerek, a meleg víz ellátás hatékonyságát javító beruházások, továbbá a megújulók (napkollektor, napelem, biomassza, stb.) alkalmazása is.

Hiába persze az egyértelműen elérhető rezsicsökkentés, és a belátható megtérülési idő, egy-egy beruházás így sem olcsó mulatság. Egy átlagos családi ház hőszigetelése, nyílászáróinak cseréje, illetve fűtésének korszerűsítése például elérheti, egyenként a 1,5-2 millió forintot is. Míg egy 3,6 kW-os napelemes rendszer - amely egy átlagos magyar háztartás éves villamos energia igényét fedezni tudja - munkadíjjal és engedélyeztetéssel 2-2,5 millió forint körül mozog. A Budapest Bank héten publikált felméréséből pedig az is kiderült, hogy

a felmerülő költségeket elsősorban megtakarításaikból, valamint aktuális havi bevételükből fedezik, 17 százalékuk pedig bankhitelt is igénybe vesz ehhez.

A 17 százalékos mutató nem kevés, ez alsó hangon is több (tíz)ezer családot jelent. Éppen ezért kifejezetten fontos, hogy azt a konstrukciót válasszuk, amely leginkább passzol igényeinkhez. Hogy kiderítsük, hol, és mennyiért lehet most pénzhez jutni, a Pénzcentrum kalkulátorához fordultunk, és a kifejezetten korszerűsítésre szánt konstrukciók között szemezgettünk. A beállításoknál 1,5 millió forintos hitelösszeget (ez elég egy komolyabb szigetelésre, vagy komplett nyílászárócserére, de akár fűtéskorszerűsítésre is), és 5 éves futamidőt adtunk meg - ezen kívül az alapértelmezett funkciókkal kalkuláltunk.

A törlesztőrészletek szerinti rangsor (hiszen a rezsiköltséggel történő összehasonlítás miatt ezúttal ez a mévadó) alapján az egyik legolcsóbb konstrukció a Sberbank Fair személyi kölcsöne, amelynél 10,98 százalékos THM, és 1 922 366 visszafizetendő összeggel 31 789 forintra jön ki a havi törlesztő. De nem sokkal marad el ettől a K&H Bank "megújult otthonszépítő személyi kölcsön" néven futó konstrukciója sem, amely 11,16 százalékos THM, és 1 939 931 visszafizetendő összeggel is mindössze 31 863 forintos törlesztőrészletet tud.

A fentiek mellett érdemes még megemlíteni a Cetelem "Ingatlanfelújítási Személyi Kölcsön" fantázianevű konstrukcióját, amely 14,30 százalékos THM mellett havi 34 122 forintos törlesztőt ígér; illetve a CIB Bank Előrelépő Személyi Kölcsönét, amelynél 13,99 százalékos THM mellett havi 34 261 forintos törlesztővel kalkulálhatunk. Amennyiben pedig az Erste Bank "Most Személyi Kölcsönét" választjuk, akkor a 15,73 százalékos THM havi 34 895 forintos törlesztőt jelent majd a családi kasszának. Míg az OTP-sek az "Akciós OTP Személyi Kölcsön" néven futó konstrukcióval 19,53 százalékos THM mellett, havi 38 082 forintos törlesztővel kezdhetnek most neki a lakás korszeűsítésének.

Hozzászólások száma: 1 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk

Szuperintenzív nyelvtanfolyam? Mese habbal: a gatyád is rámegy a különórákra
Mutatjuk azt is, mennyivel kereshetsz többet, ha beszélsz még egy nyelvet.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

Szégyenpadon Magyarország: ott vagyunk a legelhízottabb országok között

Az OECD 2017-es jelentése szerint Magyarország a legelhízottabbak között van a vizsgált országok közül. Az adatokból kitűnik, hogy a 15 évnél idősebb magyar lakosság 30 százaléka elhízott. Csupán...
 

Ne költs erre: készíts otthon fali szerszámtartót

A tavaszt ősszel kell előkészíteni - mondták a régi, tapasztalt gazdák. És valóban, az ősz beköszönte nem jelenti azt, hogy ezután nem találunk munkát a kertben - írta Bálint gazda. Tennivaló...
NÉPSZERŰ
FRISS

Interspar

10.12-10.18
Országos

Spar

10.12-10.18
Országos

Lidl

10.12-10.18
Országos

Auchan

10.12-10.18
Országos

Aldi

10.12-10.18
Országos

Tesco

10.12-10.18
Országos

Auchan

Borkatalógus
10.05-10.25
Országos

Diego

10.01-10.31
Országos

  Ajánlatunk