5 °C Budapest

Tízezrek kapják meg ezt a levelet: nem fognak örülni

2015. november 13. 11:33

Habár jelentősen csökkent a lakosság rezsitartozása, még mindig rengetegen maradnak el közműszámláikkal. Aki nem tud fizetni, az először fizetési emlékeztetőt, majd fizetési felszólítást, végül kikapcsolási értesítőt kap a szolgáltatójától. A szociálisan rászorulóknak több lehetősége is van azonban arra, hogy elkerüljék a "fagyhalált".

24 milliárd forinttal csökkent a lakossági rezsihátralék - derül ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) legfrissebb adataiból. A legnagyobb tartozást jelenleg a villamos energia egyetemes szolgáltatóknál halmozták fel a lakosok. Itt közel 10 milliárd forinttal csökkent a lejárt határidejű hátralék, amely a tartozások harmadát jelenti. A földgáz tekintetében a kifizetetlen számlák összege közel felére csökkent, 2013 szeptemberében 25,69 milliárd forint, míg két évvel később már csak 13,13 milliárd forint tartozásuk volt az egyetemes szolgáltatás keretében ellátott lakossági fogyasztóknak.

A számok mindenképp bíztatóak, ugyanakkor nem szabad megfeledkezni arról, hogy még így is rengetegen vannak, akik képtelenek fizetni számláikat. A közműcégek korábbi statisztikái szerint például átlagosan a lakosság 20-25 százaléka van elmaradásban a számlákkal. Ráadásul a pozitív eredmények kizárólag a rezsicsökkentésnek köszönhetők, így szakértők szerint a rezsihátralék csökkenése hosszú távon fenntarthatatlan.

A Magyar Energiahatékonysági Intézet véleménye szerint a rezsicsökkentés tartalékai kimerültek, a kormányzat elért a falig, így már nincs lehetőség a további rezsicsökkentésre.

Arról nem is beszélve, hogy még az uniós szinten is alacsonynak számító gáz- és áramárak ellenére is még mindig több tízmilliárdnyi a lakosság energiaszolgáltatói tartozása. Az sem véletlen, hogy egyes felmérések arról tanúskodnak, hogy közel egymillió háztartás tekinthető ma Magyarországon kifejezetten energiaszegénynek. Nekik pedig választaniuk kell majd idén télen is, hogy fűtenek vagy megveszik a legszükségesebbet maguknak és hozzátartozóiknak.

Mit tehetünk, ha nem tudjuk fizetni a számlákat?

A közműcégeknél általában több megoldás közül is választhatunk, ha valamiért nem tudjuk fizetni a számlákat. Az Elműnél például késedelem esetén először fizetési emlékeztetőt, majd fizetési felszólítást, végül kikapcsolási értesítőt küldenek.

Az első emlékeztető után öt napon belül részletfizetési kedvezményt vagy fizetési haladékot lehet kérni (évente egy alkalommal).

Amennyiben így sem sikerül a megadott határidőn belül rendezni a számlát, akkor kikapcsolják a szolgáltatást. Ha a kikapcsolástól számított 30 napon belül nem egyenlíti ki az ügyfél a követelést, akkor az Elmű felmondja a szerződést.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az E.ON-nál is lehetőség van részletfizetés kérésére évente egyszer, valamint a havi rézszámlában kiszámlázott fogyasztás mennyiségének módosítására is, amennyiben ideiglenes vagy tartós fizetési nehézségbe ütköztünk. Utóbbi esetben érdemes szem előtt tartani azt, hogy ha a részszámla alap csökkentését kértük, akkor az éves leolvasás után már nem lehet részletfizetést kérni. Ha nem sikerül rendezni a tartozást, akkor később már nem csak az elmaradást, hanem a felszólító levél, a kikapcsolási felszólítás, a ki-és visszakapcsolás díj is tovább növeli a költségeket.

Mikor jön a behajtó?

Gyakran előfordul, hogy a kezdetben csak egyhavi, pár ezer forintos tartozás igen hamar több tízezresre, vagy akár százezresre duzzad. A szolgáltatók tapasztalatai szerint ilyenkor már alig tudják az ügyfelek egy összegben kifizetni a tartozásukat. Tartós késedelem esetén végül nem marad más, mint a kikapcsolás.

Ezután a fizetési hátralékok behajtása többféleképpen is történhet: peren kívüli eljárás vagy jogi úton történő peres behajtás. Ezt van, hogy a közműcégek egy külső követeléskezelő segítségével végzik el.

Amennyiben a közműcég a tartozásunk behajtásával egy követeléskezelő céget bíz meg, akkor az először postai levélben tájékoztatja az adóst arról, hogy a továbbiakban ő a jogosult a tartozás beszedésére. Amennyiben erre nem érkezik válasz, vagy nem történik meg a tartozás rendezése, akkor a cég SMS-t is küldhet az ügyfélnek. Ilyenkor sokan nem reagálnak a fizetési felszólításokra, pedig a követeléskezelő cégek is nagyra értékelik, ha az adós hajlandó együttműködni . Így általában lehetőséget adnak az adósság átütemezésére vagy részletfizetésre, és egyedi ajánlatok készítésével próbálják biztosítani a pénzügyi rendezést.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm