13 °C Budapest

Tippek: spórolj háztartási gépeiddel, konyhától a fürdőig!

Pénzcentrum
2012. november 29. 05:42

Állandó problémát jelentenek a magyar családoknak az egyre csak emelkedő lakásfenntartási kiadások, melyet a romló közüzemidíj-fizetési hajlandóság is alátámaszt. Néhány takarékossági tanács betartásával, s pár fogyasztói szokás újragondolásával és megváltoztatásával ugyanakkor rengeteget spórolhatnának a háztartások.

Mivel egy nagyobb háztartási gépet hosszútávra vásárolunk, elengedhetetlen, hogy annak energiafelhasználását is megvizsgáljuk és megértsük, milyen hatással lesz majd a villanyszámlánkra. Háztartási készülékeink ugyanis a legdrágább energiát, vagyis a villamos áramot használják. Éppen ezért próbáljunk meg energiatakarékos készülékeket beszerezni. Hogy melyik készülék mennyire energiatakarékos, azt az energiacímkéből tudhatjuk meg, mely A-tól G-ig osztályozza a készülékeket energiahatékonyságuk szerint. A jó választás ugyanakkor csak az érme egyik oldala, a készülékek helyes használata legalább annyira fontos.

1. Energiatakarékosság sütve, főzve!

A sütő előmelegítésére - főként az újabb, hőlégkeveréses modellek esetében - gyakorlatilag semmi szükség. Az előmelegítés csak különleges fogásoknál - például kelt tészták - elengedhetetlen. A legtöbb étel viszont akkor is tökéletesen megsül, ha még hideg sütőbe helyezzük a tepsit. Sőt, nem kell mindig megvárnod a recept szerinti sütési idő végét sem. Amennyiben az étel sütési ideje minimum 45 perc, nyugodtan kapcsold le a készüléket 10 perccel az ajánlott idő előtt. A sütő ugyanis, a bent maradó hő miatt így is készre süti az ételt. A fentebb említett apró trükkökkel akár 30-35 százalékkal is csökkenthetjük készülékünk energiafelhasználását.

2. A mikro, makro probléma!

Ételek felmelegítésére a legjobb, ha a mikrohullámú sütőt választjuk. Ugyanez igaz, ha kis mennyiségben - jellemzően 500 gramm alatt - szeretnénk párolni valamit. A párolási időt csökkenti, ha az ételt egyenletesen osztjuk szét az edényben. S, ne felejtse, a mikrohullámok csak 4-6 cm mélyen jutnak be az ételbe, ezért érdemes időnként felkavarni az ételt. Kifejezetten pazarolja ugyanakkor az energiát, ha kiolvasztásra használjuk a mikrohullámú sütőt. Ajánlott a fagyasztóból még jóval az elkészítés előtt kivenni az ételt, hogy az magától tudjon felolvadni a hűtőben, vagy egy tálban a konyhapulton.

3. Költsön a hűtésre az áruház!

Fűtés, vagy tűzhely közelébe soha ne állítsuk a hűtőszekrényünket, illetve érdemes a napfénytől is óvni a berendezést. Mindemellett érdemes figyelembe venni, hogy minél hűvösebb helyre kerül a hűtőszekrény, annál kevesebb energiát fogyaszt - 1 Celsius fok hozzávetőlegesen 6 százalékos megtakarítást jelent. De érdemes beállítani az optimális hűtési hőmérsékletet is. Ez a hűtőtérben ~7, míg a fagyasztótérben kb. ~ -18 Celsius fokot jelent. Egy fokkal hidegebb hőmérséklet mínuszban szintén 6 százalékos többlet energiafelhasználást eredményez. Mielőtt hűtőszekrényt vásárolunk gondoljuk végig, mekkora berendezésre is van maximum szükségünk - teljesen felesleges túlméreteznünk a háztartási eszközt, hogy aztán félig üresen álljon.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

4. Mosogatás: kézzel vagy géppel?

Amennyiben mosogatógép vásárlás előtt állunk, ne felejtsük el megkérdezni a kereskedőtől, hogy a készüléket rá lehet-e kötni a melegvíz hálózatra. A modern készülékek ugyanis alkalmasak erre, s köztudott, hogy a mosogatógépek a legtöbb energiát a víz felmelegítése során használják fel. Ezen felül érdemes minél nagyobb mosogatógépet választani. Igaz, hogy a gép csak lassabban telik meg, az egy mosogatásra eső vízfogyasztás viszont jóval alacsonyabb. Továbbá fontos kiemelni, hogy a hétköznapokon használt terítékeket bőven elegendő 50 Celsius fokos programon mosogatni. Ezzel akár 30 százalékos megtakarítást is elérhetünk a magasabb hőfokos programhoz képest.

5. Mosó Masa Mosodája!

Sok magyar háztartásban még ma is 20 éves mosógépekkel mosnak. Ezek a készülékek azonban akár 60 százalékkal i több energiát zabálnak fel, mint modern társaik. Vízfelhasználásuk is aggasztó a régi készülékeknek - mosásonként a négyszeresét fogyasztják el, mint egy új gép. Érdemes tehát megfontolni egy új gép vásárlását. Továbbá hasonlóképp a mosogatógéphez, a modern mosógépek közvetlenül ráköthetőek a melegvíz hálózatra is. Vásárláskor érdemes ilyen készüléket vásárolni. Valamint érdemes olyan készüléket vásárolni, ahol mi magunk állíthatjuk a programok különböző hőfokát. A normál szennyezettségű ruha ugyanis már 60 Celsius fokon is tiszta lesz, s a baktériumok is elpusztulnak. De a legtöbbször az is elég, ha 30-40 Celsius fokos hőfokot választjuk. Szárításnál pedig nincs energiatkarékosabb megoldás a szárítókötélnél. Amennyiben mégis kénytelenek vagyunk szárítógépet használni, válasszunk ebből is minél energiatakarékosabb megoldást. Továbbá minden szárítási turnus között tisztítsuk meg a levegőszűrőt, így biztosíthatjuk a készülék megfelelő teljesítményét.

 

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem