2020. szeptember 30. szerda Jeromos

Termálvíz vagy gáz? Nálatok milyen a távfűtés?

  • MTI
  • 2017. december 29. péntek 09:02

Egyre több helyen használják a termálvizet a távfűtésben, de a távhő meghatározó részét továbbra is földgáz felhasználásával állítják elő - írja a Világgazdaság. A megújuló energiaforrásoknak tehát még mindig csak csekély szerep jut.

Egyre több helyen használják a termálvizet a távfűtésben Magyarországon, de a távhő meghatározó részét továbbra is a földgáz felhasználásával állítják elő, energiaigényét még mindig csekély mértékben biztosítják a megújuló energiaforrások - ismerteti pénteki számában a Világgazdaság.

A földgáznak nagyobb szerepe volt a magyarországi távhőelőállításban 2016-ban, mint az előző években, de a termelők a korábbiaknál olcsóbban jutottak hozzá ehhez az energiahordozóhoz. A Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal és a Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai szövetségének közös tanulmánya szerint míg 2014-ben a távhő előállításához felhasznált energia 63,46 százalékát adta a gáz, addig 2016-ban már a 70,54 százalékát.

A vizsgált időszakban látványosan, 115,5 megawattról 177,86 megawattra nőtt a fűtéshez rendelkezésre álló termálvízalapú technológia hőteljesítménye. Ezzel a földhő súlya a távhő előállításához igénybe vett megújulókon belül 12,48 százalékról 17,82 százalékra nőtt, de a prímet továbbra is a 81,91 százalékosra csökkenő súlyú biomassza vitte.  A távhőtermelés teljes energiaigényén belül a biomassza súlya már csak 15,79, a termálvízé pedig 3,44 százalékos volt.  A magyarországi lakásoknak a 17,28 százalékában, összesen 650 ezer háztartásban volt távfűtés 2016 végén - írja a lap.

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Kenterbe vágják a világot a magyar IT-sek: de hol vannak még a nyugati fizetések!
A koronavírus-járvány nyomában bizonyos szakmák poziciók, ha ideiglenesen is, de háttérbe szorultak,


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS


Öngondoskodás 2020

Befektetés, vagyon, megtakarítás

Portfolio Private Health Forum 2020

A koronavírus és a magánegészségügy

Budapest Economic Forum 2020

A magyar gazdasági csúcstalálkozó