2020. szeptember 30. szerda Jeromos

Térképen az illegális magyarországi szeméthegyek: 4300 köbmétert raktak le a tahók


Térképet készített az utak mentén lerakott illegális hulladékról a Magyar Közút, de szerintük szélmalomharc zajlik a szemetelőkkel. Az elmúlt öt esztendőben évi több mint 11 ezer tonna illegálisan lerakott szemetet gyűjtöttek össze.

Nem véletlen, hogy a Tisztítsuk meg az országot! programnak aktív részvevője lesz a Magyar Közút. Két pilot-projekten ugyanis már túl vannak: Ráckeresztúrnál, illetve Gyálnál végeztek egy-egy nagyobb volumenű illegális hulladéklerakó felszámolásával, tapasztalataikat pedig tovább kívánják adni a program megvalósításáért felelős Innovációs és Technológiai Minisztériumnak - mondta Pécsi Norbert az InfoRádióban. A cég szóvivője ismertette, hogy újabb országos felmérést is készített a Magyar Közút: ebből kiderült,

jelenleg a 32 ezer kilométeres közúthálózat mellett több mint 4300 köbméternyi ilyen típusú hulladék hever.

A társaság 94 mérnöksége révén folyamatosan végzi a hulladékgyűjtést, egy-egy mérnökség átlagosan egy hónapon át mást sem csinál, mint szemetet gyűjt. Tavasszal több mint hatezer köbméternyi szemétről volt még tudomásuk, vagyis jó úton haladnak a szeméthegyek felszámolásával, de hatalmas erőfeszítésbe telik a csökkenő tendencia elérése.

Boros Anita, a projekt lebonyolításáért felelős ITM építésügyért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkára úgy fogalmazott,

az illegális hulladéklerakások időről időre újratermelődnek, ezért ez egy állandóan aktuális probléma Magyarországon. A tapasztalatok szerint ahol egyszer illegális hulladékot helyeznek el, ott újból megjelenik a hulladék, sok esetben nagyobb mennyiségben, mint az első alkalommal. Ezért az egyik legnagyobb kihívás egy olyan rendszer létrehozása, amellyel az újabb illegális lerakás megelőzhető lesz.

Az út menti és pihenőhelyeken kihelyezett szemét összegyűjtése és elszállítsa évente átlagosan több mint egymilliárd forintba kerül.

Címlapkép: Getty Images

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Kenterbe vágják a világot a magyar IT-sek: de hol vannak még a nyugati fizetések!
A koronavírus-járvány nyomában bizonyos szakmák poziciók, ha ideiglenesen is, de háttérbe szorultak,


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS


Öngondoskodás 2020

Befektetés, vagyon, megtakarítás

Portfolio Private Health Forum 2020

A koronavírus és a magánegészségügy

Budapest Economic Forum 2020

A magyar gazdasági csúcstalálkozó